Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för lek i kapellet

/
  • NY LEKPLATS. Helenasalen som fungerar som församlingslokal och lekplats för barnen har fått nytt golv och målade väggar. Men den största förändringen är det vackra fönstret som ger rummet massor av ljus. Tidigare täckte en röd dammig gammal sammetsgardin det vackra fönstret.
  • GAMMALT. Den gjutna takkronan i själva kapellet tillhör de äldsta inventarierna. Barnen i barngruppen tycker att kapellet är väldigt fint och de tror att de kommer att trivas med att träffas en gång i veckan i kapellet i Hammarby.
  • UPPE PÅ KULLEN. Hammarby kapell ligger på en liten kulle på bruket i Hammarby. Brukspatronen Hjalmar Petre och hans hustru Helena Petre lät bygga kapellet redan 1865 och lokalerna fungerade som både skola och gudstjänstlokal.

Kapellet i Hammarby har genomgått en riktig förvandling.

Golven är nya, väggarna målade och gamla dammiga draperier som dolde vackra fönster har slängts på soptippen.

– Det är jättefint här, säger några av barnen i barngruppen som träffas i kapellet en gång i veckan.

Annons

Kapellet i Hammarby har fått en riktig nystart. Lokalerna är rustade och Svenska kyrkans verksamhet i Hammarby har nu flyttat in i det gamla brukskapellet på den lilla kullen.

”Mer utrymme”

– Det är roligt här. Vi har mer utrymme och kan leka mer, säger snart elvaårige Gustav Dahlström som är nöjd med flytten till kapellet i Hammarby.

– Det är jättefint här, konstaterar Alva Hillblom och ser sig omkring i kapellet.

Barnen har just avslutat en andaktsstund tillsammans med församlingsassistenten Maria Malmquist. Hon har både barngrupp för skolbarn och öppen förskola för de allra minsta.

– Det är toppen att vi får vara här nu, då får vi användning av kapellet mer, säger Maria och får medhåll av församlingens kyrkoherde Karl-Erik Tysk.

– Nu samlar vi all verksamhet här och kapellet blir en mötesplats för alla, säger han och konstaterar att uppfräschning var välkommen.

Förutom barngrupperna och gudstjänsterna, förstås, träffas också en kvinnogrupp och Hammarbys kyrkliga syförening i kapellet.

Mer läsning

Annons