Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frustrerade bybor när Gysinges befolkning tredubblats – "Samhällets service har inte hängt med"

/
  • Platschefen Amelie Jakobsson, Pelle Svensson, ordförande i föreningen Vi i Gysinge, Håkan Berglin, Gysinge Gille, Anders Lövgren, företagare och företrädare för Föreningen Gåvan mitt i Österfärnebo, och Lars Igeland, ordförande i Utvecklingsgruppen i Österfärnebo, har tröttnat på att servicen inte hängt med.
  • Håkan Berglin visar skylten som finns vid badplatsen. Men han och andra efterlyser också en skylt med bild som visar också den som inte kan svenska att man det är farligt att dyka vid badplatsen.
  • Elvy Eriksson och hennes vänner i kyrkan skaffade en buss för att skjutsa till gudstjänster. Men det blev mycket mer. Flera gånger i veckan skjutsar de nyanlända till fotbollsträningar, språkkaféer och förskola.
  • Amelie Jakobsson är nyanställd platschef vid asylboendet i Gysinge.
  • Platschefen Amelie Jakobsson, Pelle Svensson, ordförande i föreningen Vi i Gysinge, Håkan Berglin, Gysinge Gille, Anders Lövgren, företagare och företrädare för Föreningen Gåvan mitt i Österfärnebo, och Lars Igeland, ordförande i Utvecklingsgruppen i Österfärnebo, har tröttnat på att servicen inte hängt med.

Befolkningen i Gysinge har tredubblats sedan asylboendet öppnades sommaren 2014.
– Men samhällets service har inte hängt med, säger Lars Igeland, ordförande i bygdens utvecklingsgrupp, och andra engagerade bybor i Gysinge och Österfärnebo.

Annons

På fredagen kallade några av dem till pressträff för att berätta om sin frustration.

– Med stor framgång har vi jobbat med integrationsarbetet, säger Lars Igeland.

I dag finns över 380 asylsökande i Gysinge och drygt 50 asylsökande i Österfärnebo.

Helt ideellt ordnar byborna språkkaféer så gott som varje dag. Föreningar ordnar kulturkvällar och andra tillställningar. Nyligen drog man i gång odling i samarbete med hembygdsföreningen i Gysinge. Just nu utbildar orienterare nyanlända i hur man läser karta och kompass så att de kan vara med i orienteringstävlingar.

Idrottsföreningen fotbollssektion i Österfärnebo har levt upp. På träningarna samlas ett 50-tal vuxna och cirka 70 ungdomar från asylboendena. Men för att de ska kunna åka till och från träningar och matcher är de helt beroende av ideella krafter.

– Det har hänt mycket positivt i bygden. Men vi upplever att det är alltför stor förväntan att den ideella, civila sektorn ska sköta allting. Vi vill gärna fortsätta vara aktiva men vi orkar inte i längden. Vi slits ut om inte samhället också är med i förändringen och utvecklingen, säger Lars Igeland.

Elvy Eriksson, Schönbergskyrkan, berättar att församlingen skaffade en buss som rymmer åtta personer.

– Tanken var att vi skulle köra till gudstjänster för intresserade. Men det blev mycket mer. Vi skjutsar till fotbollsträningar och -matcher i Österfärnebo. Vi kör och hämtar på förskolan tre dagar i veckan. Det finns också önskemål att vi ska köra till Ica men det klarar vi inte, säger hon och medger att det tar på krafterna.

Gysingebon Håkan Berglin berättar att mobiltelefonin knappt fungerar på Mattön där han bor, eftersom trafiken är så tät på telenätet. Även internet fungerar mycket dåligt.

Vad efterfrågar ni för insatser?

– Framför allt måste busstrafiken bli bättre. Men också att bredband och mobiltelefoni måste åtgärdas. Kommunen har dragit in vaktmästare när man borde ha byggt ut servicen. Säkerheten kring badplatsen måste förbättras och vi behöver mer samlingslokaler, säger Lars Igeland och radar upp kraven.

De engagerade byborna efterlyser också hjälp med samordning och stöd för de ideella insatserna, något som i sin tur skulle kunna ge praktikplatser för de asylsökande.

– Det är positivt att så många flyktingar kommit hit till Gysinge. Vi har haft förhoppningar att det skulle leda till bättre samhällelig service. I stället upplever vi att det har gått åt andra hållet, säger Håkan Berglin.

Sedan asylboendet öppnade för snart två år sedan så har engagerade bybor träffat företrädare för kommunen flera gånger.

– Men hittills har vi inte sett resultat. Det är mest ord, säger de och pekar bland annat på busstrafiken som inte byggts ut alls vilket gör att många tvingas stå när de ska åka buss till Gävle.

De konstaterar att kommunledningen satt av pengar för föreningar att söka, pengar som kan användas till projekt för nyanlända.

– Det här handlar om den grundläggande samhällsservicen. Projekt kan vi alltid driva ändå, säger Lars Igeland.

Kommunalrådet Kerstin Almén (S) förstår bybornas frustration.

– Vi har inte hängt med. Så är det. Men kommunen har inte ansvar för allt, kan inte göra allt och det tar tid, säger hon.

Kommunen har ansvaret för förskola och skola för de som har uppehållstillstånd medan de asylsökande är Migrationsverkets och asylboendets ansvar och kollektivtrafiken sköts av Region Gävleborg och X-trafik.

Kerstin Almén berättar att det förs diskussion mellan kommunen, X-trafik och byborna om busstrafiken.

– Vi måste ha fler bussar. Det är stort problem när de inte kan ta sig till hälsovården. Men det är regionens ansvar. Nu är det på gång. Hur länge det tar vet jag inte än.

Hon förnekar att vaktmästarsysslan dragits in. Han har gått i pension och Däremot har ansvaret lagts över på bostadsbolaget Sandvikenhus.

När det gäller bredband så menar hon att Migrationsverket, asylboendet och fastighetsägaren borde trycka på Telia som sköter telenätet.

Kerstin Almén berättar också att kommunen förbereder en handlingsplan för integration. Det kan leda till att en integrationssamordnare anställs, en samordnare som i så fall får ansvar för integrationen i hela kommunen.

Läs också: Gysinge kan bli nytt pilotprojekt.

Läs också: En av familjerna som välkomnats i Österfärnebo.

Läs också: Och en av familjerna som flyttat in i Gysinge.

Mer läsning