Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå på krogen och betala med mobilen

/
  • Testar nytt grepp. Krogprofilen Shawn Afshari testar ett nytt grepp från och med onsdag. Som krögare nummer två i Sverige låter han gästerna beställa och betala drinkarna via telefonen.

Beställ din öl via ett sms till bartendern – och betala när mobilräkningen kommer.

Som andra stad i Sverige får Sandviken tillgång till en ny betaltjänst på krogen.

– En extra service till gästerna, säger krogägaren Shawn Afshari.

Men ifo-nämndens ordförande Renate Almen är rädd för snabba, ogenomtänkta alkoholköp.

Annons

Företaget Smsdrink AB håller på att lansera en ny och redan omdebatterad betaltjänst på restauranger och nattklubbar.

I stället för att gå fram till bardisken och trängas skickar gästen iväg sin beställning via en sms-kod. När bartendern är beredd att servera drinken får gästen ett svarsmeddelande och kvitterar genom att visa upp en engångskod. Pålägget för servicen är upp till 25 procent. Vid månadens slut dras pengarna på mobilräkningen.

”En framtidsgrej”

– En framtidsgrej. Det blir mer och mer vanligt att använda mobilen som plånbok, säger Shawn Afshari, som driver flera krogar och ett kafé i Sandviken.

Med premiär på onsdag testar han det nya betalningssättet på Red Club. Går det bra introduceras systemet även på Living Room och Waynes Coffee.

– Eftersom det här är så nytt vet vi inte själva hur det slår. Vi får se vilka reaktioner det blir och efter det avgöra om vi ska fortsätta.

Maxbelopp på 200 kronor

Mats Wängelin, vd för Smsdrink AB, är väl medveten om att betalsättet redan är ifrågasatt och kritiserat för att göra alkoholen mer lättillgänglig för personer som har tomt i plånboken och inte borde dricka mer.

– Vi har funderat kring den moraliska aspekten och satt en limit för den händelse det finns kunder som inte riktigt har kontroll över sig själva. Maxbeloppet är 200 kronor per köp och 1 500 kronor per mobilräkning. Utbudet av sms-drinkar är också begränsat. Det går inte att beställa in dyr skumpa på det här sättet.

Godkänd

Sms-betalningen är godkänd av Skatteverket och påverkar inte de alkoholtillstånd som kommunen delar ut och drar in enligt alkohollagen.

Renate Alme´n (S), individ- och familjeomsorgsnämndens ordförande, hade inte ens hört talas om sms-drinkar när Arbetarbladet frågade om hur hon ser på det nya betalningssättet på krogen.

– Spontant tycker jag inte om det. Jag är starkt emot snabba, ogenomtänkta sms-lån och därmed är jag också emot alkoholköp via sms.

Mer läsning

Annons