Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriels pappa kan få vårdnaden

/
  • Finns hopp. Efter Arbetarbladets artiklar kan pappa Anders få ensam vårdnad av sonen Gabriel. Nu kan Anders ansöka om detta till tingsrätten, även om det är risk för att det kan dröja ett tag.
  • FADERSKAP RÄKNAS INTE. Anders starka längtan efter ett barn förde honom och frun Ewa-Leena till Ryssland. Där har de fått hjälp av en surrogatmamma. Men väl hemma igen med månadsgamla Gabriel visade det sig att Anders, trots att han är biologisk pappa till sonen, inte får bli laglig vårdnadshavare.

Ett hopp har tänts för Anders och Ewa-Leena med lille Gabriel. Efter Arbetarbladets artiklar har Anders kunnat ansöka till tingsrätten om att få ensam vårdnad om sin son.

Annons

Arbetarbladet har skrivit berättelsen om fyra månader gamla Gabriel. Efter att Anders och Ewa-Leena längtat efter en bebis i åtta år, men inte lyckats få barn på naturlig väg tog de hjälp av en rysk surrogatmamma.

Gabriel är det bästa som har hänt paret, men sättet de fick honom är kontroversiellt. Sedan födseln i april har Ewa-Leena och Anders vardag därför fyllts av trassel med Myndighetssverige. Det största problemet är att Anders trots att han är biologisk pappa ändå inte fått vårdnaden om Gabriel.

Stockholmspappan Peter Sikström har själv varit i samma situation. Han fick till slut ensam vårdnad om sina två tvillingdöttrar efter ett beslut av socialtjänsten.

Enligt honom och flera andra expertjurister som Arbetarbladet talat med är det en möjlig väg, men vårdnaden kan också skrivas över på pappan efter ett beslut i tingsrätten.

Trots tidigare kontakter med rätten är det först nu, efter Arbetarbladets artiklar, som Anders har kunnat göra en ansökan om en sådan prövning.

– Vi hörde av oss till tingsrätten direkt när vi kom hem i maj och frågade hur vi skulle lösa det här, kunde de inte ha letat fram det här lite tidigare? Vi har fått fel uppgifter, säger Anders fru Ewa-Leena.

De fick veta att hon först måste adoptera Gabriel, ett adoptionsärende som nu legat i tingsrätten i sju veckor. Men en gift kvinna kan inte ens adoptera själv, det måste båda makarna göra gemensamt. Men Anders kan inte adoptera sin egen son.

Det uppenbara felet har paret poängterat utan att få respons. Men nu har alltså både tingsrätten och socialtjänsten i Sandviken ändrat sig.

– Ibland blir inte allt rätt från början och det är möjligt att det har dragit ut en del på tiden, säger Andreas Bergman beklagande.

Han jobbar vid Gävle tingsrätt och har just blivit inkopplad i Gabriel-fallet.

Situationen är ovanligt och varken socialtjänsten i Sandviken eller Gävle tingsrätt har rutin på hur liknande ärenden ska skötas.

– Men jag tror dock att slutsumman kommer vara att det löser sig och jag har svårt att tänka mig att det inte blir klart inom några månader, säger Andreas Bergman.

– Absolut, det borde man känna och det tror jag vi har gjort tydligt också i de senaste kontakterna med familjen. Det är bara beklagligt om det inte gjorts tidigare, det beror nog litegrann på att man inte förstått ärendets problem förrän nu.

Mer läsning

Annons