Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt gräs orsak till flera bränder

/
  • Fick släcka gräs. En lastbil som körde av riks 80 orsakade en gräsbrand i går eftermiddag. Det brann även på flera andra stället i Gästrikland och Norduppland. Det fina vädret har gjort att brandrisken just nu är mycket stor

Det torra vädret har gjort att brandrisken just nu är mycket stor.
I går uppstod flera gräsbränder på olika håll i Gästrikland och Norduppland.

Annons

Våren är den period på året då risken för skogsbränder är allra störst. Den senaste tidens fina väder har gjort att det är mycket torrt i markerna. Bränder kan lätt blossa upp i det gamla fjolårsgräset.

– SMHI varnar just nu för stor fara för gräsbränder, säger Jan Hedman, inre befäl på Gästrike Räddningstjänst

Bara under gårdagens eftermiddag fick räddningstjänsten rycka ut på fyra olika bränder i Gästrikland och Norduppland.

Strax innan klockan 14.30 kom larmet att det brann i ett 200 gånger 400 meter stort markområde vid Karinmossen i skogen utanför Gysinge. Det var en cyklist som cyklade Gästrikeleden som upptäckte elden och slog larm.

16.05 fick man åka ut på en gräsbrand vid Kul-Stinas väg i Skutskär. Ett 80 kvadratmeter stort område brann. Branden orsakades av gnistbildning vid ett fel i en järnvägsväxel.

Gnistbildning uppstod också när en lastbil vid 17.10-tiden körde av riks 80, precis efter järnvägsbron i riktning mot Sandviken från Forsbackahållet. Lågor slog upp ur gräset och ett tag befarades att även lastbilen skulle fatta eld.

Bara några minuter senare, vid 17.15, startade en gräsbrand på Kolsbacksvägen i Hofors. Den branden var släckt när räddningstjänsten kom dit.

Räddningstjänsten uppmanar nu till försiktighet i samband med både eldning och grillning utomhus.

– Värmen ska ju hålla i sig över helgen och det är säkert många tomtägare som planerar att bränna ris och löv från i fjol. Men det gäller att elda med försiktighet, säger Jan Hedman.

För det första ska man inte elda om det blåser för mycket.

För det andra ska man se till att alltid ha en trädgårdsslang eller flera hinkar vatten i närheten.

Mer läsning

Annons