Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikland växer tack vare stor invandring

Gästrikland fortsätter att växa genom stor invandring. De fyra kommunerna hade förra året tillsammans ett positivt flyttnetto i förhållande till utlandet med 873 invånare.

Annons

Gävle växte totalt sett med 828 invånare under 2008 enligt de befolkningssiffror som SCB presenterade i går. Även Sandviken och Ockelbo fortsätter att växa medan de övriga sju kommunerna i Gävleborgs län krymper.

Bakom plussiffrorna i de tre av de fyra gästrikekommunerna ligger en fortsatt stor invandring. Gentemot utlandet hade Gävle förra året ett flyttnetto med 519 personer medan Sandviken hade plus 254, Ockelbo 64 och Hofors 36.

Oroväckande för regionen är att regionhuvudstaden Gävle fortsätter att vara en förlorare på de flyttströmmar som går inom Sverige. Gävle får många nya invånarna från övriga länet men tappar i förhållande till övriga Sverige. För Sandviken är det tvärtom. Kommunen hade förra året ett litet minus i förhållande till övriga länet (läs Gävle), men ett litet plus i förhållande till övriga Sverige.

Med ett totalplus med 75 invånare är nu Sandviken mycket nära att bli länets näst största kommun. Nuvarande tvåan Hudiksvall fortsätter att krympa och vid årsskiftet skiljde det bara 26 personer i kommunkampen om andraplatsen.

Fler födda än döda var det 2008 bara Gävle som hade i hela Gävleborgs län.

I Norduppland pekar kurvan uppåt för Tierp och nedåt för Älvkarleby. Även i Tierps fall är det inflyttningen från utlandet som ligger bakom plussiffran.

Mer läsning

Annons