Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgs bönder - mång- sysslare med framtidstro

/
  • Drygt 700 bönder av sammanlagt 6 000 i Gävleborg ägnar sig åt någon annan verksamhet.  I snitt driver bönderna 3, 7 komplementverksamheter samtidigt på sin gård.

Allt fler bönder i länet breddar sina verksamheter. Bo på lantgård, gårdsbutiker, snöröjning åt kommuner och uthyrning av maskiner har blivit vanligare inslag inom lantbruket.

– Det handlar om att skaffa sig fler ben att stå på, men också om intressen, säger Maria Jonsson, ansvarig för turism på LRF Gävleborg.

Lönsamheten står dessutom stadig i lågkonjunkturen.

Annons

Mångsysslande bönder blir allt vanligare i länet. De traditionella sysselsättningarna mjölk-, kött- och spannmålsproduktion är fortfarande basen i lantbruksföretagen. Men i Gävleborg finns en växande grupp bönder som är verksamma inom näringar som turism (7 procent), entreprenad (66 procent), uthyrning (14 procent), småskaligt livsmedelsföretagande (16 procent) och olika slag av hästverksamheter (19 procent).

Poppis att bo på lantgård

Det visar en undersökning som SIFO gjort på uppdrag av LRF.

– Speciellt växer turismen och livsmedelsföretagandet. Vad det gäller att bo på lantgård är ju det också ett bra sätt att locka barnfamiljer till länet, säger Maria Jonsson på LRF Gävleborg.

Drygt 700 bönder av sammanlagt 6 000 i Gävleborg ägnar sig åt någon annan verksamhet. I snitt driver bönderna 3, 7 komplementverksamheter samtidigt på sin gård.

– Det finns de som specialiserar sig och har flera hundra mjölkkor och då hinner man inget annat. Men de mindre bönderna hittar flera olika vägar att försörja sig på, säger Maria Jonsson.

Få kvinnor i ledningen

På hennes gård ägnar man sig förutom åt mjölk, kött och skog också åt snöröjning, bo på lantgård, gårdsbutik, ostkaketillverkning på beställning och leverans av köttlådor.

Bönderna i Gävleborg skiljer sig på två sätt från sina kollegor i övriga Sverige. De tycker att det är lätt att få banklån och det är näst minst andel kvinnor i operativ ledning i företagen.

– Jag vet inte varför det ser ut så, det finns ju gott om kvinnor i jordbruket men på pappret är de dolda av männen, säger Maria Jonsson.

I övrigt upplever 83 procent av bönderna bättre eller oförändrad lönsamhet jämfört med i fjol och de ser också positivt på framtiden.

Mer läsning

Annons