Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles före detta hamnchef går in i Wiking Mineral

/
  • Här, i ett område strax öster om Storsjön, är det tänkt att gruvan ska ligga.

Han var chef för Gävle hamn och ledde gruvbolaget Scanmining innan det drevs i konkurs. Nu kliver Olle Widigsson in i styrelsen för Wiking Mineral som planerar en zink- och silvergruva strax öster om Storsjön.
– Jag försöker läsa in mig på deras fyndigheter, säger han om sitt nya engagemang.

Annons

Arbetarbladet har skrivit om Wiking Minerals planer i flera artiklar.

Regeringen har beviljat så kallad koncession för gruvan som beskrivs som bolagets "mest lovande projekt" . Men det återstår klartecken från mark- och miljödomstolen innan brytningen kan börja – och att läget på gruvmarknaden ljusnar.

Boende i området har uttryckt oro för utsläpp och andra miljöproblem.

På tisdag är det bolagsstämma och då ska Olle Widigsson väljas in i styrelsen som i övrigt består av personer med liten erfarenhet från gruvbranschen.

I styrelsen sitter också Daniel Friberg, vd i bolaget, som vid sidan av engagemanget i gruvbranschen är politiskt intresserad och aktiv på yttersta högerkanten, i en miljö som ledningen för Sverigedemokraterna beskrivit som "nyfascistisk".

Olle Widigsson vill inte kommentera den politiska tillhörigheten hos dem som han nu ska möta i styrelserummet.

– Jag har koncentrerat mig på fyndigheterna och om det är möjligt att få i gång något, säger han.

Han tror att han kan bidra med erfarenheterna från Scanmining, problemen med att hitta finansiering och annat som har att göra med starten av de planerade gruvprojekten.

Hösten 2006 tvingades han sluta som vd i Scanmining av hälsoskäl. Då drev bolaget guldgruva i Finland och var på väg att starta gruvan i Blaiken i Sorsele.

– Olle har en imponerande bakgrund både inom branschen, där han varit med att starta stora gruvprojekt, samt att han är väl förankrad inom näringslivet i Gävleregionen, inte minst genom hans tidigare engagemang inom Gävle hamn, skriver Daniel Friberg, vd i Wiking Mineral till Arbetarbladet.

I dag leder Widigsson bolaget som driver hamnarna i Norrsundet och Skutskär.

Nyligen blev det klart att Wiking Mineral köper ett begagnat anrikningsverk som legat i malpåse sedan början av 1990-talet.

Anrikningsverket köps från R Östman Invest AB med Hoforsföretagaren Reidar Östman som ägare.

Också Östman var engagerad i Scanmining. Han satt i styrelsen och sålde sina aktier i gruvbolaget hösten 2006. Om han väntat ett år hade aktierna varit värdelösa. Den här operationen resulterade i att Östman dömdes till 1,5 års fängelse för grovt insiderbrott.

Arbetarbladet har förgäves sökt Reidar Östman.

Det aktuella anrikningsverket är i gott skick och "skräddarsytt" för Wiking Minerals projekt, uppger Daniel Friberg. Bolaget inriktar sig nu på dels Vindfall öster om Storsjön, dels en planerad guldgruva i Gladhammar utanför Västervik.

– Anläggningen förvaras på en för ändamålet lämplig plats i norra Sverige i väntan på produktionsstart, berättar Friberg.

I anrikningsverket finfördelas materialet så att malmen blir mer koncentrerad och metallerna kan separeras.

Mer läsning

Annons