Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemenskap i pulkabacken

/
  • Mohamad Ali Khayat och hans fru testade att åka madrass nerför pulkabacken vid vattentornet.
  • Leen Ayubi, tolv år, och Ambro Khayat, nio år, testade längdskidor.
  • Mohamad Al Hamid och Osama El Jefaye upptäckte att även pulkaåkning är bra motion – när man ska upp igen.

Skratten hördes lång väg när det ordnades vinterkalas i Österfärnebo och asylsökande från boendet i Gysinge fick testa att åka pulka och längdskidor för första gången.

Annons

Dagen ordnades av utvecklingsgruppen i Österfärnebo. Vid pulkabacken vid vattentornet grillades det korv och den som ville kunde testa olika vinteraktiviteter.

Särskilt inbjudna var de nya invånarna i Gysinge, från asylboendet där. Sammanlagt var det runt hundra personer, barn och vuxna, bybor och asylsökande, som trivdes i snön på lördagseftermiddagen.

En av de som testade glidet på skidorna var Osama El Jefaye. Han kommer från Egypten och har varit i Gysinge i mindre än en månad.

– Det var roligt men svårt. Jag ramlade många gånger. Till slut lärde jag mig att böja på knäna och luta mig lita framåt när det gick nerför. Då gick det bättre.

– Resan till Sverige var tuff för mig och jag som aldrig har rökt förr har börjat göra det av stressen. Att träna skidor tror jag skulle vara nyttigt för mig, säger han.

Mohamad Ali Khayat besökte vinterfesten med sin fru och sina tre barn. Familjen, som är från Syrien, åkte både skidor, pulka och madrass.

Mohamad berättar att de har varit här i åtta månader men ännu inte fått besked av Migrationsverket om de får stanna. Barnen får gå i skolan men på honom och frun tär ovissheten och sysslolösheten.

– Jag är läkare och har en europeisk legitimation. Jag vet att ni har brist på läkare här och skulle gärna vilja jobba och göra rätt för mig.

Han säger att de är mycket tacksamma för att Österfärneboborna ordnar så många saker för de asylsökande.

– De är mycket välkomnande.

– En sådan här dag då vi kan ha kul och inte behöver tänka på vår situation är väldigt värdefull, sa Mohamad.

Eddie Sandström, tio år, var en av dem som hjälpte till på vinterfesten. Han knäppte hjälmar på de yngre barnen och visade hur de skulle åka.

– Det verkar som att alla har roligt, sa han.

Mer läsning

Annons