Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golvet som gör bandyhallen till multiarena

/
  • GIGANTISKT GOLV. Vaktmästaren Stig Söderqvist fick i går ta emot den första delleveransen av det gigantiska idrotts- och evenemangsgolvet som Göransson Arena skaffat sig i 8 325 bitar.
  • GIGANTISKT GOLV. Vaktmästaren Stig Söderqvist fick i går ta emot den första delleveransen av det gigantiska idrotts- och evenemangsgolvet som Göransson Arena skaffat sig i 8 325 bitar.

Göransson Arena utrustas nu med golvet som gör skillnaden mellan en bandyhall och en multiarena. I 8 325 bitar levereras den här veckan ett specialtillverkat sport- och evenemangsgolv som kan läggas direkt på isen under bandysäsongen. – En jätteviktig del av arenakonceptet, säger vd:n Maya Olsson.

Annons

För att Göransson Arena ska få den breda användning som kommunen lovat givaren Göranssonska stiftelserna, måste det gå att ha andra aktiviteter än bandy även under de åtta månader per år när det är is i arenan.

Men eftersom det handlar om en anläggning som är unik i sitt slag när det gäller storlek och utformning har det inte varit helt enkelt att lösa golvfrågan. Ytan som ska täckas är hela 8 000 kvadratmeter stor. Det golv som ska läggas måste klara allt från melodifestivaler till innebandymatcher. Och fort måste det gå att lägga på och ta bort golvet.

– Det såg ut att bli en kostnad på 10-12 miljoner kronor, berättar Maya Olsson.

Men i ett sent skede in planeringsarbetet fick arenabolaget kontakt med företaget Edvardsson Trä i Bredbyn utanför Örnsköldsvik som erbjöd sig att specialtillverka ett heltäckande golv för 4,1 miljoner. Den första långtradartransporten av fyra med de totalt 8 325 blocken kom till Sandviken på onsdagsförmiddagen.

– Jag har inte hört talas om att det tillverkats ett så här stort idrotts- och evenemangsgolv tidigare, säger Svenna Strandberg, delägare i Ångermanlandsföretaget.

De 38 millimeter tjocka, hellimmade golvbitarna i björkplywood och extra hård frigolit läggs direkt på isen och är godkänd för alla stora inomhusidrotter.

– Isoleringen gör att det blir hög komfort samtidigt som isen under inte smälter, säger Svenna Strandberg.

Golvytan i Göransson Arena motsvarar inte mindre än fyra ishockeyplaner. Det golv som arenabolaget nu köpt är också utformat med runda hörn så att en mindre del av det ska kunna läggas i en ishall.

– Vi räknar med att både kunna använda det i vår egen ishall och för uthyrning till andra ishallar, säger Maya Olsson.

Hon ser golvfrågan som något av en nyckelfråga i hela arenakonceptet.

– Det är en mycket viktig del för att vi ska kunna uppfylla löftet om att det ska bli en multiarena. Nu får vi en väldigt flexibel anläggning.

 

 

Mer läsning

Annons