Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göransson Arena kostar 18,5 miljoner varje år

/
  • Frågan om hur kommunen ska hantera det stora underskottet i Göransson Arena AB behandlades i kommunstyrelsen på tisdagen.

Sandvikens kommun köper som väntat tjänster för ytterligare 8 miljoner kronor av Göransson Arena AB. Därutöver är kommunen nu beredd att täcka årets beräknade förlust med 9,5 miljoner kronor.

– Men vi kan inte ha ett bolag som över tid fortsätter gå med förlust, säger kommunalrådet Peter kärnström (S).

Annons

Frågan om hur kommunen ska hantera det stora underskottet i Göransson Arena AB behandlades i kommunstyrelsen på tisdagen.

Vänstern valde att avstå från att delta i beslutet medan den lokala trepartialliansen M, FP och KD markerade sitt missnöje med att statsbidrag som skulle ha gått till förstärkt välfärd nu används till att täcka förluster i ett bolag.

Men i övrigt var politikerna överens om hur situationen ska skötas.

Köper tjänster

Som Arbetarbladet berättade i förra veckan köper kommunen tjänster för 9 miljoner i stället för tidigare beslutade 1 miljon av själva arenan och visar därmed i handling att det nu är dags att ge upp förväntningarna på att driftbolaget – hårt styrt av Göranssonska stiftelsernas gåvobrev – ska kunna gå plus minus noll.

Men det utökade tjänsteköpet är alltså inte tillräckligt för att arenabolaget ska undvika förlust.

Täcker förlusten

Kommunen plockar nu fram 9,5 miljoner kronor (maximalt 11,5 miljoner) ur kontot för oförutsedda kostnader och projektmedel att täcka förlusten med.

– Vi tar det här steget nu initialt. Sedan får vi se hur det utvecklas över tid och vad den affärsplan som vd:n nu jobbar med resulterar i. Som ägare har vi alltid ett ansvar, säger Peter Kärnström.

Kan det bli så att kommunen fortsätter täcka förluster år efter år utöver det utökade tjänsteköpet?

– Nej, vi kan inte över tid ha ett bolag som ständigt går med förlust. Då måste vi göra någonting åt det.

Höja tjänsteköpet ytterligare?

– Ja, exempelvis. Men nu gör vi så här i år och så får vi se hur utvecklingen blir.

Under debatten i kommunstyrelsen sade Karin Gustavsson (V) att hon inte vill medverka till att driva Göransson Arena AB i konkurs.

Men vänsterpartisten ansåg att arenan kostar för mycket och kunde inte tänka sig att delta i beslutet om utökat tjänsteköp och förlusttäckning.

Riitta-Liisa Björk (M) var kritisk till att statsbidrag för att förstärka välfärden nu går till förlustträckning i ett bolag.

– Det rimmar inte rätt i min värld, sade hon.

Mer läsning

Annons