Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göranssonska delade ut 75 000 kronor

/
  • Tre lyckliga stipendiater. Erika Bergström, Mikael Lövblad och Kerstin Stake Nilsson heter årets stipendiater som fick ta emot diplom, blommor och, inte minst, 25 000 kronor var av stiftelsen Göranssonska fonden.

Kerstin Stake Nilsson forskar om Sandvikenbor med ont i magen.

En magsårsbakterie kan vara orsak till smärtorna, men ofta tas de drabbade inte på allvar av läkarna.

I går fick hon tillsammans med två andra studenter från Högskolan i Gävle ta emot stipendium från den Göranssonska fonden.

Annons

Vid gårdagens styrelsemöte passade den Göranssonska fonden på att dela ut priser till årets stipendiater. Tre studenter som avslutat sin grundutbildning vid Högskolan i Gävle fick ta emot 25 000 kronor var.

– Det är en elit som står här, sade Håkan Attius, ordförande i stipendiekommittén vid Högskolan, vid presentationen av dem.

Forskar på magont

Kerstin Stake Nilsson tillhör institutionen för vårdvetenskap på Högskolan i Gävle och är doktorand på Karolinska institutet. Hennes avhandling är en långtidsuppföljning av Sandvikenbor som gått med ont i magen i 18 år.

– Det är sådana som sökt vård för sina problem, men fått höra att det inte är något fel på dem och inte fått någon medicin utskriven, berättade hon.

Kerstin Stake Nilssons forskning har visat att orsaken till det onda är en magsårsbakterie. Nästa steg blir att göra gastroskopier på personerna för att se hur deras magar påverkats av att gå med bakterien så länge.

Kerstin Stake Nilsson är själv född och uppvuxen i Sandviken.

– Hela min familj och släkt är uppvuxna på Gamla Bruket. Och alla hade ont i magen, berättade hon.

Välkommet stipendium

Stipendiet är förstås mycket välkommet.

– Det är ett erkännande, ett bevis för att man tänker rätt. Men det är också till stor praktisk hjälp, det kostar pengar att forska.

Erika Bergström, även hon ursprungligen från Sandviken, belönades för sitt examensarbete om buller i förskolans inomhusmiljö. I det hon att buller ger en större hälsoeffekt än vad man tidigare trott.

– Det påverkar inte bara hörseln, utan kan även orsaka stress och inlärningssvårigheter, berättade hon.

Doktorand på Sandvik

Den tredje stipendiaten, Mikael Lövblad, är industridoktorand på Sandvik och forskar om relationer mellan företag och kunder på den industriella marknaden.

Hans forskning visar på individens betydelse.

– Pengarna kommer att gå åt till vidare forskning, men jag ska också försöka att ge familjen lite guldkant, sade han.

Annons