Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göranssonska får inte bli riksrekryterande

Skolverket avslår Göranssonska skolans ansökan om att få bli en riksrekryterande utbildning.

Det betyder att elever från kommuner utifrån blir utan inackorderingsstöd.

Annons

– I praktiken kommer bara de med rika föräldrar kunna söka till skolan, säger en bedrövad Katarina Ivarsson, rektor på skolan.

Nu för tiden kan elever fritt söka gymnasieutbildningar i andra kommuner. Men för att man ska få inackorderingstillägg från sin hemkommun krävs att utbildningen är riksrekryterande.

Det hade Göranssonska skolan, vars specialutformade tekniska program förvandlades till ett vanligt yrkesprogram i och med den nya gymnasiereformen, ansökt om att få bli.

Men Skolverket menar att skolan inte visat att det finns en nationell efterfrågan på utbildningen. Inriktningen produkt- och maskinteknik är vanligt förekommande i landet. Därför säger man nej till Göranssonska skolan.

Rektor Katarina Ivarsson är besviken över beslutet.

– En tråkig konsekvens är att skolan inte längre blir öppen för alla, även om alla fortfarande kan söka hit. I praktiken blir det bara de med rika föräldrar, som kan betala en lägenhet åt dem, som kan söka.

Ska försöka igen

Hon berättar att intresset för Göranssonska skolan är stort i hela regionen.

– Vi har studenter även från Dalarna och Hälsingland. I och med detta kommer de bli färre i framtiden, säger hon.

Att skolan kommer att få svårt att fylla sina platser tror hon dock inte.

Skolverkets beslut går inte att överklaga. Men Göranssonska skolan tänker skicka in en ny ansökan om att få bli riksrekryterande från 2013.

– Då ska vi betona det nationella intresset på ett annat sätt. En plan redan nu är att skicka ut våra tvåor på APU på företag runt om i Sverige innan det blir utlandspraktik i trean, säger Katarina Ivarsson.

Mer läsning

Annons