Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruslåda i Sandviken var knarkgömma

/
  • SANDLÅDEKNARK. I en av kommunens lådor för sand hade en stor mängd amfetamin gömts. Polisen gjorde fyndet efter gripandena i augusti. Redan i april gjordes ett annat fynd, gömt i skogen vid Stigen.

Ett parti narkotika hittade polisen gömt i skogen vid Stigen i Sandviken. Ett annat låg gömt i kommunens sandlåda vid Bågspännarvägen.

Beslagen var en del i en 26-årig Sandvikenbos narkotikaaffärer.

– Narkotikahandeln är omfattande. Det här är den del det var möjligt att väcka åtal om, säger åklagaren Peter Olofsson.

Annons

Sex personer åtalas för handel med 2,6 kilo amfetamin och 3,8 kilo cannabis. Det är inte i närheten av Gävlepolisens rekordbeslag på drygt 20 kilo amfetamin härom året, men ändå stort. Gränsen för grovt narkotikabrott går vid 250 gram.

– Jag bedömer att det kan handla om fem till sju års fängelse, säger Olofsson.

Köpt och sålt vidare

Sandvikenborna sitter häktade sedan i augusti liksom en 24-åring och en 26-åring från Västerås. De misstänks ha köpt narkotikapartier av 26-åringen från Sandviken och sålt vidare till andra.

Ett medelålders par bosatt i en mindre ort i Hälsingland har köpt nästan 1,5 kilo cannabis av 26-åringen, och sedan sålt vidare till andra. Det framgår av utredningen att 26-åringen från Sandviken varit deras leverantör under lång tid.

Telefonavlyssning

Polisen har bedrivit omfattande spaningar mot narkotika- handeln. I utredningen ingår flera filmer som har tagits när de har följt de misstänktas resor och telefonavlyssningar.

Genombrottet kom när polisen 1 augusti i år grep den 20-årige Sandvikenbon på järnvägsstationen i Gävle.

Misstanken om att han hade en stor mängd cannabis visade sig stämma, närmare bestämt 1 950 gram.

Dagen efter greps också 26-åringen som enligt åtalet har varit en huvudperson i handeln. Han var bekant med 20-åringen som han har använt som kurir.

Betalade skuld

Han hade lånat ut 5 000 kronor till 20-åringen och fick honom att betala tillbaka skulden genom att hämta och lämna narkotikapartier, bland annat till Västeråsborna.

7 juli hämtade 20-åringen 2,5 kilo amfetamin i Malmö som han levererade till 26-åringen i Sandviken.

Redan i april hade polisens spaningar lett till att man hittade en gömma med några hekto amfetamin i skogen vid Stigen i Sandviken.

Mer fanns hemma

Efter gripandena i augusti återfanns mer narkotika hemma hos 20-åringen och ytterligare en gömma, nedgrävd i en av kommunens sandlådor nära Aga.

Rättegången börjar nästa vecka.

Mer läsning

Annons