Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guide för Erskine-utflykter

/

Nu finns den perfekta turistguiden för en utflykt i arkitekten Ralph Erskines anda runt om i Gästrikland och Bergslagen.

– Många av verken är välkända men det finns också några helt nya pärlor i guiden, berättar författaren och Erskine-fantasten Martin Åhrén och passar på att välkomna alla besökare till hans Erskinehus i Gästrike-Hammarby.

Annons

Det är Länsmuseet Gävleborg, som med stöd från Bergslagssatsningen, har tagit fram guiden ”Ralph Erskine – ArkitekTur i Gästrikland och Bergslagen” som presenteras på onsdagen. I guiden tipsar byggnadsantikvarien Martin Åhrén om elva platser där Erskines byggnadsverk kan avnjutas.

Hoppas på fortsatt intresse

– Jag hoppas att intresset för Erskines arkitektur ska fortsätta leva, säger Erskineexperten.

Resan startar i Ockelbo med friluftsfrämjandets stuga på Rönnåsen. Stugan är ett av Erskines allra tidigaste verk och 1946 stod stugan färdig.

– Men det var inget av Erskines egna favoritverk, säger Martin Åhrén.

– Han fick inte genomföra sina speciella idéer som till exempel utvändig öppen spis och skorsten av synlig natursten, säger Martin Åhrén och konstaterar att Erskine alltid hade en tanke bakom alla nya idéer, märkliga former och starka färgsättningar som han introducerade.

Martin Åhrén och Ralph Erskines gemensamma favorit är i stället arbetarbostäderna i Gästrike-Hammarby. Skogsbolaget Kopparfors insåg efter andra världskriget att man behövde nya bostäder för att locka arbetskraft.

Resultatet blev både kedjehus, radhus, villor och hyreshus i samma område. Samma idé hade arkitekten när han ritade de 18 villorna i Jädraås.

– Helheten i Gästrike-Hammarby slår allt, men detaljerna i Jädraås är så häftiga. Husen i Jädraås är så balla, väldigt egna och så andas de verkligen Erskine, säger Martin Åhrén.

Ett av de lite mer okända verken är Villa Olsson som finns att beskåda i Storvik. Den ritade Erskine för Ingvar Olsson som var ansvarig för markarbetet vid Nya Bruket och flera detaljer och former på villan kan kännas igen från Nya Bruket.

Mer läsning

Annons