Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever fick veta mer om EU-valet

/
  • Plockar broschyrer. I EU-valet 7 juni i år får 18-åriga Michaela Lööf rösta för första gången. I går fick hon och cirka 400 andra tredjeårselever på gymnasieskolorna i Sandviken och Gävle information om valet.

I går fick 400 elever som går i trean på gymnasiet i Sandviken och Gävle information om EU-valet och det svenska EU-ordförandeskapet i höst.
– Det är många som inte har koll på de här sakerna, inte bara vi unga utan även vuxna, säger Michaela Lööf och Christina Westlund i SP3C på Bessemer.

Annons

I EU-valet i juni får nästan 700 000 svenska ungdomar rösta för första gången.

Undersökningar visar dock att fler än hälften av dem kommer att låta bli. Majoriteten anger bristande intresse som orsak.

I går fanns representanter från regeringskansliet och Europaparlamentets informationskontor i Sverige på plats på Bessemergymnasiet i Sandviken och Polhemsskolan i Gävle för att ”förbereda” förstagångsväljarna i årskurs tre på valet.

Bakom arrangemanget stod Europa Direkt Gävleborg.

Två av eleverna som fick veta mer om bland annat Europaparlamentets roll i EU var Michaela Lööf och Christina Westlund i SP3C på Bessemer.

– Jag visste att det skulle hållas val och vilket datum, men annars har vi inte pratat så mycket om det i skolan. Nu vet vi i alla fall lite mer, säger Christina Westlund.

Både hon och Michaela Lööf har bestämt sig för att rösta. De vill vara med och påverka, säger de, men tror samtidigt att många av deras jämnåriga kommer att strunta i det.

– EU känns väldigt långt bort och kunskapen om det är nog inte så stor hos de allra flesta. Många tänker att det inte spelar någon roll hur just de gör och att Sverige i alla fall är ett för litet land för att vi ska ha något inflytande i Bryssel, säger tjejerna.

Mer läsning

Annons