Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasielärare får pengar för att sluta

/
  • Är nöjd. Gymnasiechefen Magnus Höijer är nöjd med de specialerbjudanden som skolan kunnat erbjuda lärare som alternativ till uppsägningar. ”Annars hade det varit mycket svårare och tagit mycket längre tid”, säger han om personalminskningen.

Några lärare slutar frivilligt med åtta månadslöner i avgångsvederlag. En får gå i förtid med särskild avtalspension.

Annons

Men i slutändan kan det ändå bli uppsägningar när Bessemerskolan tar bort 15 heltidstjänster inför gymnasiestarten i höst.

– Nöjd kan man aldrig vara när folk måste sluta, säger Lärarförbundets Lars Gottfriedson.

Antalet ungdomar i gymnasieåldern har krympt under de senaste åren. Dessutom nobbar en tredjedel av Sandvikens elever numera kommunens egen gymnasieskola. Det har gjort att elevantalet vid Bessemerskolan minskat drastiskt.

Skolledningen har tidigare fått kritik av bland annat revisorerna för att man inte tillräckligt snabbt anpassat organisationen efter elevtappet.

15 personer bort

Men inför skolstarten i höst tas ett grepp som innebär att 15 heltidstjänster försvinner från skolan.

– Just nu är vi nere på individnivå i förhandlingarna, säger gymnasiechefen Magnus Höijer.

Minskningen har underlättats av att gymnasiet fått extra pengar från centralt håll för att så långt som möjligt undvika uppsägningar. Fyra fast anställda lärare har nappat på erbjudandet att säga upp sig frivilligt mot åtta månadslöner i avgångsvederlag. En har tackat ja till särskilt avgångsvederlag.

Ska inte ersättas

Förutsättningarna har varit att lärarna som slutar inte behöver ersättas.

Ytterligare några lärare går i pension inför skolstarten eller har själva valt att lämna skolan för att gå vidare till nya jobb.

Just nu är det fyra fast anställda lärare som riskerar att bli uppsagda under sommaren om de inte kan erbjudas ett annat jobb inom i första hand skolan och i andra hand någon annan arbetsplats i kommunen.

– Det hade varit mycket svårare och tagit mycket längre tid om vi inte hade fått möjligheten till speciallösningar, säger Magnus Höijer.

Lärarförbundets förhandlare Lars Gottfriedson är mer dämpad.

– Det hade kunnat vara mycket värre. Men nöjd kan man aldrig vara när folk måste sluta.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons