Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick hjälp i Ponnyakuten

/
 • NYA KOMPISAR PÅ KÖPET. Två veckor på ridlägret i Ystad innebar många nya bekantskaper. Att majoriteten av del­tagarna var tjejer hade Johannes inte alls något emot.
 • HETA CASSIOPEJA. Johannes sökte till pro-                grammet då hans ponny var på tok för snabb och stark för att Johannes ska lyckas styra henne igenom en hoppbana. Men efter proffstränares hjälp går det nu mycket bättre.
 • INTE BARA HÄSTAR. Under sista lägerdagen var det en maskerad på Sjörup prästgård och alla deltagare klädde ut sig.
 • VÄLBEVAKAD. Johannes vande sig vid kamerorna men något som var svårt tyckte han var att inte titta direkt in i linsen när de filmade.

Ponnyn Cassiopeja är stark och springer fort. Ibland för fort så att hennes snart 12-årige ryttare Johannes inte riktigt hänger med över hindren. För att råda bot på problemet sökte därför Johannes till det populära barn- och ungdomsprogrammet Ponnyakuten.

Annons

600 barn och ungdomar ville vara med i SVT Barnkanalens populära program Ponnyakuten. Men det vara bara åtta som gallrades ut.

I slutet av maj fick Johannes Sjöstedt i Forsbacka ett samtal på sin mobiltelefon. Bara mamma Yvonne och pappa Jocke hade blivit förvarande vad det handlade om. På andra sidan luren fanns Tobbe Larsson – Sveriges mest kända hästartist och även Ponnyakutens programledare.

– Det kändes overkligt, men det var sant. Jag började få glädjetårar, säger Johannes som under samtalet fick veta att han och hans ponny 15-åriga Cassiopeja var uttagen till programmet.

Ponnyakuten är ett ridläger för barn vars hästar har någon form av problem som de behöver träna bort. Lägret bedrivs på tränare Tobbe Larssons gård Sjörup prästgård i Ystad och under två säsonger har tv-tittarna kunnat se både hästarna och ryttarnas framsteg.

Snabba ryck

Det blev bråda dagar för familjen Sjöstedt när de fick reda på att Johannes redan två veckor senare skulle befinna sig på lägergården i Skåne.

– Det kom lite som en chock. Plötsligt skulle vi åka ner till Ystad med häst, hö och Johannes, säger mamma Yvonne.

Efter mycket packande och därefter en 13 timmar lång resa från Forsbacka till Ystad lämnades Johannes av på gården. Och efter ett snabbt farväl av familjen drog lägret i gång.

Under två veckor tränade Johannes och Cassiopeja två gånger per dag. Alla deltagare fick särskilt utvalda tränare beroende på vilka problem som de upplevde med hästen. Allra roligast tyckte Johannes det var att träna för OS-medaljören Rolf-Göran Bengtsson.

Från sju på morgonen till sent på kvällen höll deltagarna i gång – och var det inte träningar och tävlingar som stod på schemat ägnades tiden till fotboll, kubb eller andra aktiviteter.

– En morgon blev vi väckta av två stallskötare som sprutade ner alla med grädde. Men sen gav vi igen, säger Johannes med en lurig min.

Allting som hände på lägret dokumenterades av flera filmteam och resultatet kommer att visas i 16 program nästa år.

Att ha en kamera efter sig från morgon till kväll var en ovan upplevelse för Johannes.

– Det var lite drygt att ha en kamera i ansiktet hela tiden, men jag fick stå ut, säger han.

Fick värdefulla tips

Två lägerveckor fyllda med proffsträning, nya vänner och lek gick fort. Plötsligt kom dagen då deltagarna blev tvungna att säga hejdå till varandra och ett stort kramkalas bröt ut.

– Vi blev jättebra kompisar och jag har fortfarande kontakt med alla via telefon och Facebook, säger Johannes.

– Dagen efter han kom hem hade alla åtta en telefonkonferens i flera timmar. Det var nästan omöjligt att få honom att lägga på, säger mamma Yvonne.

I fem veckor har nu Johannes och ponnyn Cassiopeja varit hemma på gården i Forsbacka. Och resultaten från proffsträningen i Ystad har gett resultat.

– Hon är väldigt snabb och stark men nu har Johannes fått tips på hur han ska hantera henne när hon drar iväg. Nu kan hon hoppa hela banan, säger Yvonne.

Även Johannes märker av framstegen och han ångrar inte en sekund att han sökte till programmet.

– Det går mycket bättre nu. Om man har en häst med problem borde man söka.

Mer läsning

Annons