Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Handläggningstiden inget ovanligt”

Väntetider på över tre månader är inget ovanligt när det gäller vårdbidrag.
Det finns en möjlighet att fatta ett provisoriskt beslut.
– Men i det här fallet kan jag inte se att det framförts önskemål om det, säger Anders Forsman på Lokalt försäkringscenter i Gävle.

Annons

Enligt honom har det under 2009 funnits en målsättning om att 75 procent av alla fall som handlar om vårdbidrag ska vara klara inom fyra månader.

Nu har ett nytt så kallat serviceåtagande införts som innebär att ansökningar som kommer in efter 1 december inte ska ta längre än tre månader att handlägga.

Christina Eriksson skickade in sin ansökan 25 augusti. Eftersom hon fick besked om att handläggningstiden kunde bli lång avvaktade hon med att höra av sig till i november.

Efter detta har kontakterna varit desto mer intensiva. Men hos Försäkringskassan finns inga noteringar om att det funnits behov av extra snabb handläggning, trots familjens ansträngda ekonomi.

”Personlig utredning”

Det tycks å andra sidan inte heller har funnits några särskilt komplicerande omständigheter som kan förklarar att beslutet dragit ut på tiden.

Anders Forsmans förklaring är att det funnits andra ärenden som hade högre prioritet och redan fått vänta länge.

Enligt Magnus Liefvendahl på Försäkringskassans huvudkontor är det normalt att ett vårdbidrag tar tid att handlägga.

– Det ska göras en personlig utredning, vi ska ha läkarutlåtanden och tre olika tjänstemän ska vara inblandade i beslutet för att minimera risken för fel, säger han.

Mer läsning

Annons