Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans släktarv brann ner till grunden

/

Här i askan strax utanför Järbo ligger resterna av de gamla fäbodarna från 1800-talet. Husen har funnits i släkten i flera år och ägaren Sven-Erik Zakrisson är förbryllad. – Jag kan inte förstå vem som har gjort detta, säger han skärrat.

Annons

Det var för en vecka sedan som några grannar i en sommarstuga i närheten av de gamla 1800-talsbyggnaderna vaknade vid fyra tiden på morgonen av att det luktade rök och att det sprakade och smällde.

Grannarna trodde att det brann i skogen och larmade brandkåren.

Men det var inte skogen som brann ner, utan Sven-Erik Zakrisson gamla släktgården, där hans mormor en gång bodde.

Ett boningshus, en gammal bod där hans mormor brukade göra smör och ost och ett lite större uthus brann ner till grunden.

Kvar finns bara förkolnade träpålar, en svag branddoft och grunden till det som en gång var ett släktarv.

Sven-Erik Zakrisson befann sig inte själv i huset när det hände utan blev uppringd av räddningstjänsten.

– Jag fick en konstig känsla som smärtade i hela kroppen när de ringde och berättade vad som hänt. Det enda positiva jag kunde tänka på då var att min mor inte behövde uppleva det, säger Sven-Erik.

De gamla fäbodarna som byggdes av hans mors farföräldrar i slutet av 1800-talet har sedan dess gått i arv och Sven-Erik har varit där mycket under sin uppväxt.

– Min mormor brukade göra ost och smör i boden där, säger han och pekar på en hög av aska. Sen brukade hon vandra hela vägen in till byn Vreten med smöret och osten för att sälja dem.

Lokalpolisen i Sandviken är lika förundrade som Sven-Erik över vad som kan vara orsaken till branden, men man tror att den skulle kunna vara anlagd.

Kriminaltekniker har varit på platsen nyligen för att ta prover på askan och man har även haft dit hundar som har genomsökt det som finns kvar av husen, men utan resultat.

– Det enda vi kan göra nu är att prata med folk i området för att se om någon sett eller hört något medan vi väntar på svar från teknikerna, säger Per-Ove Granath Lokalpolis i Sandviken.

Mer läsning

Annons