Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det inne med hambo och tofsar

/
  • GÅR FÖR FINAL. Johan Hedberg och Anki Westberg är ett par både på dansbanan och hemma i Hudiksvall. De gillar all dans, men tycker att hambo är roligt just för att man bedöms av domare och får poäng. I Högbosvängen i går kom de på en niondeplats av 26 par.
  • VINNARNA. Camilla Olsson och Magnus Mårtensson vann Högbosvängen.Foto: Catharina Sandström
  • INNETÄVLING. Susanne Lydman tycker att Högbosvängen är kul för att hon träffar kompisar som hon annars mest möter på sommarens danstävlingar. Här sitter hon tillsammans med Ellen Engblom, Karin Erhardsson, Mikael Eriksson, Johanna Påhla, David Eriksson och Linda Westberg.

Drygt sextio tävlande log och
neg
sig igenom hambotävlingen Högbosvängen

i Sandviken i går.


– Jag trodde inte att vi skulle gå vidare, så jag hann inte snöra på mig västen inför semifinalen, säger en glad Susanne Lygdman, som fick ta rollen som kavaljer till kompisen Johanna.

Annons

Hambo, det får nog många att tänka på sommar och ett grönskande Hälsingland. Men Högbo Folkdansgilles egen hambotävling går av stapeln inne i Folkets hus mitt i oktober.

– Det är jättekul att de ordnar något nu. Man har många vänner och bekanta som man bara träffar på danstävlingar och det blir ju mest på somrarna. Vad jag vet är det här den enda inomhustävlingen, säger Susanne Lygdman från Stockholm.

Hon var nervös innan tävlingen drog igång.

– Det är första gången jag dansar kavaljer, så det första jag måste göra när vi kom in på dansbanan var att kolla om jag verkligen stod på rätt sida om damen, säger hon.

Damen, det var kompisen Johanna Påhla, som varit extra nervös eftersom hon låg sjuk i körtelfeber förra veckan.

– Det här är faktiskt jobbigare än man kan tro, säger hon.

Det håller Anki Westberg och Johan Hedberg från Hudiksvall med om, rejält svettiga precis efter sin semifinal.

– Det är en jättebra tävling det här. Det är väldigt lättdansat eftersom det är inne på golv. Men det gör det svårare för domarna, för alla dansar ju bra. De tittar mycket på samdansningen, att man niger lika mycket och ligger i fas med varandra, säger Anki Westberg.

Paret gick ända till final, men slutade där på en nionde plats. Vann gjorde Magnus Mårtensson och Camilla Olsson som bor i Uppsala och dansade i Järvsödräkter. I veteranklassen, för deltagare över 55, vann ett par av Högbo dansgilles egna dansare: Per-Olof Eriksson och Mona Lidberg från Sandviken som dansade i dräkter från Sundborn och Torsåker.

Mer läsning

Annons