Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är förebilden för Kungsberget

/
  • SKIDA IN. Stugbyarna i Branäs är så placerade att det bara är att sätta på sig skidorna utanför dörren och glida ut i backen. Ski in-ski out, som det kallas. Efter den modellen planeras nu också boendet i Kungsberget.
  • BÄSTA FÖR BARN. Två år i följd har Branäs blivit utsedd till Sveriges bästa skidort för barn. När Kungsberget nu byggs ut till en riktig skidort blir inriktningen även där i första hand barnfamiljer.
  • STÖRST. Branäskoncernen, där Kungsberget ingår, är Sveriges i dag största privatägda skidföretag med nästan fem procent av marknaden. Skidjätten Skistar har 53 procent av marknaden och är av konkurrensskäl inte aktuell som köpare till Branäs-Kungsberget.
  • GONDOLER. Branäs är tillsammans med Åre en av två skidanläggningar i Sverige som har gondolliftar. Gondolerna fanns på plats redan vid invigningen 1988. Branäsberget är också känt för sin höga fallhöjd, 415 meter, vilket överträffar exempelvis Sälenbackarna.
  • SAMHÄLLSBYGGE. Fler restauranger, butiker och på sikt ett hotell ingår i Branäsägarnas planer för Kungsberget.

På fem år har Branäs skidanläggning gått från 140 000 till 266 000 åkdagar och höjt omsättningen från 50 till 90 miljoner.
Nu tänker de fyra ägarna kopiera framgångsreceptet i Kungsberget.
– Det ska bli jättespännande att få vara med från början och forma en hel skidort, säger de.

Annons

Den skidintresserade Salaadvokaten Mikael Rundblom övertalade 1995 sin mamma att de tillsammans skulle köpa ett hus för 290 000 kronor i Branäs. I dag äger han tillsammans med tre kompanjoner hela skidanläggningen vid Klarälven i norra Värmland.

– Jag hade åkt skidor sedan jag var barn och tyckte att det verkade billigt och bra när jag såg annonsen i Dagens Industri. Men då visste jag inte ens vad Branäs var.

Husköpet visade sig vara en så bra investering att Mikael Rundblom köpte fyra hus till. Tillsammans med frun Lena övertalade han brorsan Lars samt några kompisar att hänga på.

När Mikael Rundblom senare blev intresserad av att köpa en hel stugby kontrade HSB och undrade om han inte skulle lägga dit några miljoner till och få hela anläggningen på köpet.

– Vi förhandlade ett helt år. Sedan blev det affär.

Under tiden som förhandlingarna pågick hade nuvarande marknadschefen Mats Andersson sålt av sin affärsrörelse. Han planerade att ta ett sabbatsår för att få ha det lite lugnt och skönt.

– Efter 14 dagar var jag färdig för psykakuten och behövde någonting att göra, skrattar han i dag.

Mats Andersson, som hade jaktstuga i norra Värmland, fick via en bekant höra talas om den affär som Mikael Rundbom och hans bror Lars Rundblom planerade.

– Jag frågade om inte jag också kunde få vara med. Det fick jag.

Kvartetten som i dag äger både Branäs och Kungsberget blev komplett då Anders Kjällström anställdes som vd 2001 och samtidigt köpte in sig i aktiebolaget Branäs är en av Sveriges snabbast växande skidanläggningar, två år i följd prisbelönad som Sveriges bästa skidort för barnfamiljer.

Under de senaste fem åren har 724 miljoner investerats i backar, liftar, stugor och serviceanläggningar. Omsättningen har ökat med 80 procent.

– Det har varit en rolig resa att vara med om, säger Mats Andersson.

Tanken är nu alltså att resan ska fortsätta i Gästrikland där ägargruppen i Branäs 2004 gick in och köpte då kommunägda Kungsberget Fritidsanläggningar AB.

Efter köpet av den tidigare skandalomsusade HSB-anläggningen i Värmland 1999 har gruppen successivt spetsat till sin affärsidé. Företaget går i dag helt in för att tjäna sina pengar på liftkortsförsäljning, skiduthyrning, mat, dryck och annan service nära skidåkningen. Sommaraktiviteterna i egen regi är nedlagda.

Den snabba utbyggnaden av stugbyar från 1 650 bäddar till dagen 5 500 har främst skett genom att antal små och medelstora entreprenörer byggt hus och sålt dem till privatpersoner som med hjälp av Branäsorganisationen hyr ut bäddarna

– Vi ska driva boende utan att äga fastigheterna. Det är inte där vi tjänar pengar, säger Mats Andersson.

Mot tajta kontrakt med tydliga krav på utbyggnadstakt har entreprenörerna fått köpa mark för en krona mot att de själva står för infrastrukturen. Husen är så inbäddade i skidområdet att det bara är att sätta på sig skidorna vid stugknuten och glida iväg. Standarden är generellt hög.

– Har gästerna stora förväntningar på semestern och kort tid på sig, vill de bo bra och inte behöva mecka så mycket, menar Mats Andersson.

I affärsidén ingår att hitta köpare med en ekonomi som gör att de behöver hyra ut sina hus för att finansiera köpet. En dålig köpare i Branäsföretagets ögon är en person som själv bor i huset två veckor per år och däremellan låser igen.

De flesta gästerna är barnfamiljer som åker skidor torsdag-söndag eller söndag-torsdag. Nöjeslivet är begränsat till after ski två dagar och disco två kvällar i veckan. Göteborgsområdet är det stora upptagningsområdet. Men en femtedel av gästerna är danskar som har Branäs som närmaste större skidanläggning.

– Vi har 70 mils resa. Det tar elva timmar. Tidigare åkte vi mycket till Schweiz eller Frankrike. Nu när vi har småbarn är det perfekt att åka hit, säger Astrid Lindgren och Christian Christensen, som med sina familjer vintersemestrar i ett hus som ägs av en dansk kommun.

Privata ägare disponerar oftast själva sina hus tre veckor under skidsäsongen.

– Men det är också skönt att komma hit och slappna på sommaren och hösten, säger Jan Söndsthagen från norska Elverum som tillsammans med hustrun Rita äger hus i den speciella norskbyn.

Branäs-Kungsbergets ägare får ofta frågan om när det är dags sälja till skidjätten Skistar med anläggningar i Sälen, Åre, Vemdalen och Trysil.

Med hänsyn till Skistars totala dominans inom branschen godkänns knappast en sådan affär av konkurrensverket.

– Visst, vi skulle annars kunna sälja och få en hel del pengar. Då skulle nästa steg bli att fundera över vad vi skulle investera dem i. Jag tycker att jag redan att jag har det roligaste jobbet som finns så jag ser ingen anledning alls att sälja, säger Mikael Rundblom.

Mer läsning

Annons