Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs Gästriklands nya skidort

/
  • för de yngsta. Ett helt nytt barnområde invigs vid premiären om en månad.
  • för de yngsta. Ett helt nytt barnområde invigs vid premiären om en månad.
  • Här har en hel skidort börjat växa fram. På platsen där styrelseordföranden Mikael Rundblom står byggs de första lägenheterna i jättesatsningen i Kungsberget med totalt 2 500 bäddar.
  • Hotellplaner. Ett hotell med 200 bäddar planeras norr om nuvarande nybörjarbacken.
  • allt enligt planerna. Mikael Rundblom säger att det hittills inte funnits någon anledning att justera planerna för utbyggnaden av Kungsberget till en riktig skidort. ”Vi har inte stött på något motstånd alls”, säger han.

Kungsbergets förvandling från skidbacke till skidort börjar nu förverkligas.

Ett helt nytt barnområde är klart till säsongsstarten om en månad och de första lägenheterna är på gång från Estland.

– Vi håller också på att bilda konsortium för att bygga ett hotell med 200 bäddar, avslöjar styrelseordföranden Mikael Rundblom.

Annons

Det är nu bara snön som fattas innan Kungsberget kan öppna för vintern. Preliminärt startdatum är 12 december och då invigs första etappen av den planerade halvmiljardssatsningen med stugbyar, lägenheter, hotell, restauranger, backar och liftar.

Ägarna nöjda
Mikael Rundblom, en av de fyra ägarna till Branäskoncernen där Kungsberget ingår som dotterbolag, säger att det hittills inte funnits någon anledning att justera de ursprungliga planerna för jätteutbyggnaden.

– Vi har inte mött något motstånd alls. Intresset för Kungsberget är otroligt stort i Gästrikland. Det verkar som att alla har någon form av egen relation till berget och tycker att det är spännande att det händer något. Det är kul att jobba när man får en sådan respons som vi fått.

Markfrågan är redan löst för flera år framåt. Branäskoncernen har tillsammans med de privata markägarna som berörs i de första etapperna skrivit ihop sig och förberett ett gemensamt fastighetsbolag. Arbetet med detaljplanerna löper på enligt tidsplanen. Lågkonjunkturen har inte heller visat sig utgöra något hinder.

– Tvärtom är det helt rätt tid att satsa nu. Räntorna är låga och folk har gått om pengar. Det är också hyfsat billigt att bygga.

Åtta lägenheter i jul
Redan till jul ska det första huset med åtta lägenheter på den så kallade ”Verandan” vara inflyttningsklart. Markarbetet pågår för fullt. Färdiga moduler med tapeter och allt levereras inom kort från fabriken i Estland.

Nya barnområdet med en bred och svagt sluttande backe, liftar, värmestugor, grillplatser med mera är redan förberett och klart mellan serviceanläggningen och Kungsbergsvägen.

Arkitekt skissar på hotellet
Planerna på hotellbygge börjar nu också anta konkreta former. Placeringen blir strax norr om gamla nybörjarbacken. En arkitekt skissar på hur hotellet med restaurang och butiker ska se ut och några intresserade företagare är på väg att gå ihop för att bilda det konsortium som ska äga och bygga fastigheten.

– Det är svårt att räkna hem ett hotell bara på fyra månaders skidåkning. Men här i Kungsberget är förutsättningarna bättre än på många andra skidanläggningar eftersom det finns en hotellbrist i Sandviken. Med konferensmöjligheter räknar vi exempelvis med att kunna få gäster från Sandvik, säger Mikael Rundblom.

Mer läsning

Annons