Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har diabetes – blev nekad studentresa

/
  • DO-anmäler Funcruises. Mårten Gustavsson från Västerås fick inte följa med på studentkryssningen då han har diabetes (båten på bilden har ingenting med händelsen att göra).

18-årige Mårten Gustavsson har anmält Sandvikenföretaget Funcruises till diskrimineringsombudsmannen.
Anledningen – Mårten fick inte följa med på studentkryssningen eftersom han lider av diabetes.
– Men vi sa nej för hans egen säkerhets skull, förklarar Funcruises delägare Kalle Vähäkuopus som menar att det absolut inte handlar om diskriminering.

Annons

18-årige Mårten Gustavsson från Västerås, som lider av diabetes, bokade studentkryssningen redan i oktober förra året.

I våras kontaktade Mårtens mamma det Sandvikenbaserade företaget Funcruises för att kolla säkerheten på båten, då sonen lider av diabetes.

– Då fick vi till svar att de inte tyckte att det var en bra idé att jag följde med, de var oroliga för att jag kanske inte skulle kunna ta hand om mig själv, berättar 18-årige Mårten Gustavsson som förstås blev väldigt besviken.

– Jag hade sett fram emot kryssningen väldigt länge så jag känner mig helt klart bitter över att jag inte fick följa med.

Säkerhetsskäl

Funcruises delägare Kalle Vähäkuopus från Sandviken beklagar att Mårten Gustavsson känner sig diskriminerad.

– Det är jättetråkigt. Men det handlar absolut inte om att diskriminera någon. Vi valde att säga nej för hans egen skull, för hans säkerhet, säger Kalle Vähäkuopus och fortsätter:

– Jag tycker att det vore oansvarigt av oss att låta honom åka med när vi vet att han har haft problem med sin diabetes i samband med alkohol. Tänk om något hade hänt, säger Kalle Vähäkuopus.

Anmälde företaget

Men Mårten Gustavsson gjorde en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen i våras och nu har DO valt att ta upp ärendet. Senast 6 september vill DO ha svar på ett antal frågor. Bland annat om företaget har någon policy för likabehandling av resenärer och hur man arbetar med säkerheten ombord på båten. Funcruises ska också ta ställning till om det var rätt att Mårten Gustavsson nekades att följa med på studentkryssningen. Sofia Wike

Mer läsning

Annons