Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får får lamm i mängder

/
  • Skräddarsydda ullkläder får lammen i två veckor, sedan får man lämna de vidare till nästa nyfödda.
  • Fårrasen Dorper kommer ursprungligen från Sydafrika så det är inte konstigt att den är frusen av sig.
  • Stefan Johansson, kökschef, och Berhe Weldekidan, fårskötare, kollar efter vilket får som ska föda härnäst.
  • Ju närmre värmelampan, desto varmare blir det.
  • I en hage inne i fårstallet går vissa av tackorna tillsammans med lammen, medan de får som inte hunnit föda ännu får gå för sig.
  • Vissa av lammen behöver ullkoftor för att hålla värmen, den har lammet på sig i två veckor. Sedan får värmelamporna räcka.
  • Berhe Weldekidan jobbar med fåren och tar hand om dem. – Vi måste vara här hela tiden när de föder, man får gå hit mitt i natten och hålla koll.

I fårstallet vid Högbo Bruk bräks det för fullt, ett rekord kommer nämligen sättas i år. Under röda värmelampor ligger 13 stycken lamm och värmer sig i fårstallet, och det väntas bli hela 75 stycken innan vinterns slut. Så många lamm har det aldrig blivit förr.

Annons

I en brun kofta, som täcker rygg och mage, springer ett lamm efter sin mamma. I Högbo är man glad efter det glädjande beskedet som kom innan vintern: att alla fårtackor blev dräktiga och många väntar trillingar. Hela 75 lamm räknar man med ska födas i stallet.

LÄS OCKSÅ: Åk ännu längre med skidorna i Högbo

– Vi har ritat streck på ryggen på tackorna så vi ska veta hur många lamm de är dräktiga med, säger Berhe Weldekidan, som tar hand om fåren i Högbo tillsammans med fåransvarige Shania Longyard.

Koftorna är till för att lammen ska hålla värmen. Djuren är vanligtvis inte vana vid minusgrader då rasen, Dorper, ursprungligen kommer från Sydafrika.

– Lammen får bära tröjorna i två veckor, eftersom de annars fryser. Det är vikigt att de är varma och får mycket mat, säger Shania Longyard.

Men allt är inte bara gosigt och mysigt i fårstallet. Lammen föds på vinterhalvåret för att slakt ska kunna ske under sensommaren. Köttet levereras till Högbo Brukshotells kök, där Stefan Johansson är kökschef.

– Jag brukar komma hit till stallet och mysa med lammen innan jobbet. Jag tycker att det är viktigt att se djuren innan de blir mat. Det ger perspektiv på saker och ting. Jag kan tycka att det är problematiskt när folk gärna äter köttet, men inte vill se djuret, säger han.

LÄS OCKSÅ: Kommer ni ställa till det igen, Högbo Bruk?

Totalt ska två ton lammkött levereras till hotellköket i år och Berhe Weldekidan tycker att det är lite jobbigt.

– Det är ju tråkigt att de ska slaktas, men så är det. Det är livets gång.

För fler lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons