Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här förenas förskolebarn och äldre i skaparmöten

/

Åldern låg mellan noll och hundra på de samlade runt bordet. Stor ålderskillnad men de har samma glädje i mötet mellan varandra. Det målas blommor och naglar och när stämningen blivit som tryggast börjar de sjunga barnvisor.

Annons

Läs även: Leonardo dansar med spindelmannen

Strax efter tio en förmiddag förra veckan traskade sex barn i förskoleåldern över gården. De kommer från avdelningen gröna svansen på kulturförskolan Flygande draken i Sandviken. Granne med förskolan ligger Albert- och Annagården, en "fritidsgård" för äldre, hit kan de gå för att äta, umgås, och ha det trevligt.

Just denna dag får de sällskap av barnen från grannhuset.

– Det är tänkt att barnen genom bild, drama eller dans ska se hur världen kan vara, här ett möte med äldre människor, säger Klara Granström pedagog på Flygande draken.

Det sitter redan ett gäng runt bordet när barnen kommer in och det märks att de yngre som kommer in i rummet varit här tidigare.

Detta är femte träffen och den sista innan de ska ha en vernissage inne på förskolan fredagen den 27 maj. Där kommer det att visas upp arbeten i bland annat måleri och lera.

Läs även: Bildspel: Här släpper förskolebarnen ut fjärilarna med dans och sång

Det är alldeles som att det inte går att låta bli att skapa, så fort målarfärger och penslar placerats ut på bordet sätter de i gång att måla. Ett tema är bestämt, Våren, så blommor av alla de slag, former och färger fastnar på papperen.

Längst in i rummet, vid kortänden av bordet sitter Henry Wesslund bredvid Ellie. Där har ett alldeles särskilt sorts måleri startat, Henry håller på att få klarröda naglar.

– Det är första gången jag är med och så här fina naglar har jag aldrig haft, säger Henry.

Maj-Britt Ljung som sitter och läser en bok tillsammans med Ture är mäkta imponerad av barnen.

– De är så trevliga och duktiga, ingen tandagnissel och gråt här inte utan öppna och framåt är barnen, säger Maj-Britt.

Läs även: Här blir leken ett gemensamt språk

Mer läsning