Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska det åkas skidor om en månad

/
  • än är backen grön. 17 december ska det gå att åka skidor här i Kungsberget. Just nu ser det inte så lovande ut. Men redan till helgen kan det bli aktuellt att börja spruta konstsnö om väderprognoserna håller vad de lovar.

Kungsberget lovar skidåkning om en månad. Annars får gästerna pengarna tillbaka pengarna för stughyra och liftkort.

– Men det är lugnt. Än finns det ingen anledning att börja oroa sig, säger anläggningschefen Stefan Alanärä.

Annons

Den ovanligt varma senhösten är på gott och ont för den snabbt växande skidorten Kungsberget där det just nu byggs hotell, stugor, vägar, broar, fjärrvärme, vatten och avlopp.

– För bygget är det bra. För skidåkningen är det sämre. Det idealiska är att det smäller till med en bestående kyla från månadsskiftet och framåt, säger Stefan Alanärä.

Ekonomiskt är Kungsberget ännu mer väderberoende än tidigare nu när gästerna inte bara kommer upp för att åka skidor över dagen, utan många dessutom ska bo kvar i lägenheter eller hotellrum med tillgång till personalkrävande service runt omkring.

Från 17 december finns det en snögaranti. Om inte minst två pister är öppna och i åkbart skick får besökarna tillbaka sina utlägg för boende, liftkort och skidhyra.

– Är det inte tre backar vi lovat? Jasså inte. Du ser. Jag har inte börjat oroa mig än, skrattar Stefan Alanärä.

Förra året vid den här tiden sprutade det för fullt från snökanonerna i Kungsberget. I dag är backarna gröna och ingenting tyder på att det närmar sig skidpremiär.

– Får vi bara kyla så att vi kan börja spruta sista veckan i november är det lugnt och under kontroll. På tre dygn lägger vi snö i Gammelbacken, Mittbacken, Restaurangbacken, Skidskolebacken och Kungsliftsspåren.

Enligt prognoserna är kylan på väg norrifrån.

– Vill det sig väl kan vi börja spruta några timmar i alla fall under helgen som kommer, säger Stefan Alanärä.

Bokningsläget inför julhelgen är bra när det gäller stugor. Däremot tycks skidåkarna ännu inte ha upptäckt det nya skidhotell som blir färdigt lagom till säsongspremiären.

Mer läsning

Annons