Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska Sveriges största middag serveras

/
 • REKORDMIDDAG. Här, på det som sen blir isyta, ska 3 000 personer sitta vid dukade bord under invigningsfesten.                Det blir Sveriges största middag. Det behövs hela 160 personer för att servera.
PLANERAR MENYN. Claus Hartwig som ska driva restaurangen i arenan.
 • RESTAURANGKÖKET. Förutom köket som hör till arenans restaurang ska man under invigningskvällen använda sig av sex mobila kök på sammanlagt 500 kvadratmeter i arenan. Varje kök ska ta hand om servicen till runt 500 gäster.

5 500 gäster totalt. 3 000 middagsgäster vid dukade bord. 160 servitörer och servitriser. Sex mobila kök på sammanlagt 500 kvadratmeter.
När Göransson Arena 30:e maj invigs med pompa och ståt hålls samtidigt Sveriges största middag.
– Som en jämförelse har Nobelmiddagen 1 200 gäster till bords, säger vd:n Maya Olsson.

Annons

Göransson Arena liknar fortfarande en byggarbetsplats. Det hindrar dock inte att förberedelserna inför den stora invigningsfesten, då arenan ska skänkas till kommunen och bland andra Tomas Ledin och Malena Ernman uppträda för Sandvikenborna, är i full gång.

– Nu arbetar alla inblandade verkligen för högtryck. Det går ju inte att föreställa sig en bättre start för arenan, fullsatt och med fantastisk underhållning, säger en förväntansfull Maya Olsson.

Med 3 000 sittande matgäster blir invigningen av Göransson Arena samtidigt Sveriges största middag.

Globen i Stockholm har visserligen vid ett tillfälle haft 5 000 matgäster men de satt då inte under ett och samma tak i samma lokal. Och Nobelmiddagen i Blå hallen i Stockholms stadshus har som sagt bara 1 200 matgäster.

– Vår fest blir också betydligt mer folkligt festlig, säger Maya Olsson.

Menyn som de 3 000 gästerna ska få avnjuta har redan provsmakats. Men den är än så länge hemlig.

– Men varm mat är väldigt svårt att servera till så här många människor, säger Claus Hartwig, som har restaurangen Scandinavian fine food på Göransson Arena och som ska laga maten till gästerna på invigningskvällen.

Han har tidigare som mest lagat mat till 800 personer.

– Redan det tyckte jag var många. Nu blir det fyrdubbelt upp. Men det bara måste gå.

Invigningsmaten kommer att lagas i Hartwigs storkök i Söderhamn. Inför festkvällen kommer det sedan att byggas upp sex ”matstationer” eller mobila kök på sammanlagt 500 kvadratmeter i arenan. Varje station ska ta hand om servicen till runt 500 gäster. 160 personer ska arbeta med att servera matgästerna.

Även de 2 500 personer som har sittplatser på läktaren ska kunna äta och dricka. För dem finns mat att köpa i de fyra kioskerna på andra våningen, där 16 personer ska arbeta. Även den maten är tillagad av Claus Hartwig och hans kockar.

Vill läktargästerna ha något starkare att dricka än folköl får de gå ner till den 70 kvadratmeter stora baren på själva planen eller någon av barerna i restaurangen.

– Vi är otroligt spända och förväntansfulla inför kvällen. Men det är verkligen en lokal som lämpar sig väl för stora evenemang, säger Claus Hartwig och får medhåll av köksmästaren Chanpeng S Ericsson.

De planerar att använda tvätt- och torkrummen i arenan som diskrum för det berg av disk som samlas efter middagen.

Omklädningsrummen ska fungera som loger åt artisterna. Anders Berglund är konstnärligt ansvarig för showen, som förutom Ledin och Ernman även gästas av Fredrik Swahn och stjärnskottet Jessica Marberger. Och självklart finns även plats på scen för symfoniorkestern och storbandet – totalt blir det cirka 70 uppträdande.

För att ro i land jättefesten krävs

1 000 mantimmar av förberedelser. Skulle en ensam person göra det skulle det ta honom eller henne ett halvår. Bara att duka alla bord och ställa fram stolar tar förstås tid. Här ska idrottsföreningarna på Jernvallen hjälpa till. Det gäller även efterarbetet. Invigningen pågår från klockan fyra på eftermiddagen till ett på natten på lördagen. Sedan öppnar arenan igen klockan elva på söndagsförmiddagen för morsdagsfirande, med bland annat familjeunderhållning och Idol-Alice.

Och på måndag kommer konferensgästerna.

– Vila får vi göra någon annan gång, konstaterar Maya Olsson.

Annons