Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här stjäls flest cyklar i Sandviken

/
  • Stölder av cyklar vid Resecentrum i Sandviken är ett stort problem. Senast i raden att drabbas är 13-åriga Norea Haapalainen från Säljan som är beroende av sin cykel för att ta sig från hemmet till bussen och skolan i Gävle. I torsdags försvann den vinröda Sjösala-cykeln någon gång mitt på dagen.

Cyklar som stjäls vid Resecentrum är ett växande problem. Och tjuvarna ser inga hinder att stjäla mitt på dagen.

I torsdags blev Norea Haapalainen av med sin cykel när han tog bussen över dagen till Gävle.

Tillväxtchefen Leif Jansson vill lösa stölderna genom att flytta dit turistbyrån, men det har politikerna sagt nej till.

Annons

Många pendlare får sina cyklar stulna när de ställer ifrån sig dem på Resecentrum under dagen för att ta tåget eller bussen till jobb och skola. Polisens statistik visar att 20 procent av alla cykelstölder i Sandvikens kommun sker vid just Resecentrum.

Tjuvarna slår till på dagen, kvällen och natten. De flesta cyklarna som försvinner är nya damcyklar värda mellan 4 000 och 5 000 kronor och försedda med både ramnummer och stöldskyddsmärkning.

En av dem som har fått problem att ta sig till Engelska skolan i Gävle är 13-åriga Norea Haapalainen som bor i Säljan. Hon cyklade till Resecentrum på torsdagsmorgonen för att ta bussen till Gävle och när hon kom hem vid 16-tiden hade någon stulit hennes vinröda Sjösala.

– Jag gick runt flera varv och letade. När jag förstod att någon stulit den blev jag jätteledsen, säger hon.

Extra besvärligt är det nu för Norea och hennes familj eftersom buss nummer 17 dragits in och hon är helt beroende av sin cykel. Så nu måste hon skjutsas och hämtas med bil.

Problemet med stölder har varit känt länge och tillväxtnämnden på Sandvikens kommun med Leif Jansson i spetsen har en lösning för att öka närvaron.

– Vi vill flytta turistbyrån och kommunikationsenheten in i stationshuset, där vi redan i dag hyr väntsalen. Men kommunstyrelsen har sagt nej till att hyra ytterligare externa lokaler. Och där är vi tyvärr i dag, säger Leif Jansson.

Han är övertygad om att befintlig personal på plats i huset är den enda lösningen. Visserligen rör sig folk där i samband med att de ska till och från bussen och tåget, men de försvinner ju snabbt. Att hyra in vaktbolag för patrullering är inte möjligt.

– Nej, vi har tittat på kostnaderna och det blir alldeles för dyrt.

Stölderna är inte bara olyckliga för de personer som drabbas, det påverkar även kommunens ambitioner att öka det kollektiva resandet, menar Jansson.

Mer läsning

Annons