Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård konkurrens om sommarjobben

/
  • HÅRD KONKURRENS. Konkurrensen om sommarjobben är i den ekonomiska krisens spår i år hårdare än någonsin. 18-åringarna Yasmine Albrecktsson, Ann-Louise Danehorn, Julia Stålberg och Linnea Svanberg menar att det är kontakter som gäller när många ungdomar nu ska ut och konkurrera om få jobb.

Det är stenhård konkurrens om sommarjobben i Sandviken i år sedan flera av de stora arbetsgivarna nu dragit i nödbromsen.
128 ungdomar slåss exempelvis om ett jobb som turistassistent.
– Det gäller att ha tur eller bra kontakter, säger Yasmine Albrecktsson, 18 år.

Annons

Först var det Sandvik som gick ut och meddelade att företaget minskat produktionen så kraftigt så att det inte behövs några sommarvikarier i år. I stället stängs maskinerna av under semesterperioden. Bara där försvann tusen sommarjobb.

Därefter har kommunen ställt in sin feriepraktik för 280 ungdomar. Och nu senast är det Sandvikenhus – normalt sett en stor arbetsgivare för feriejobbande ungdomar – som meddelat att det inte blir några så kallade "rensningsjobb".

– Det beror på den ekonomiska situationen. Vi har helt enkelt inte budget för att ta in sommarvikarier. Vi får klara uppgifterna med egen personal i stället, säger vd:n Patrik Skoglund.

Största arbetsgivare för sommarvikarier blir nu Sandvikens kommun med drygt 400 sommarjobb inom bland annat äldre- och handikappomsorgen. Eftersom bristen på alternativ är stor har det blivit rusning till kommunens sommarjobb. Det finns exempelvis 142 sökande till två tjänster som ekonomibiträde vid äldreboendet Solängsgården i Österfärnebo och 128 sökande till ett jobb som turistassistent.

För tjänsterna inom äldre- och handikappomsorgen går ansökningstiden ut först i mitten av juni. Men redan nu är det 737 personer som sökt jobb inom äldreomsorgen och 517 inom handikappomsorgen.

Julia Stålberg, 18 år, som går i tvåan på gymnasiets estetiska program, tillhör de lyckligt lottade. Hon har två eller tre olika jobb på gång via föräldrarna, som driver eget företag, och personer som hon känner.

– Det är kontakter som gäller, säger hon.

Yasmine Albrecktsson har sökt jobb på äldreboende, vägkrog, hamburgerrestaurang och butik.

– Jag väntar på svar. Men det ser ju inte så bra ut i år. Det gäller att antingen ha tur eller väldigt bra kontakter, menar hon.

Att sommarjobba är viktigt, tycker gymnasieungdomarna som Arbetarbladet pratat med.

– Allt kostar ju pengar, konstaterar , 18 år.

– Men det är också viktigt att skaffa nya kontakter inför framtiden, menar Linnea Svanberg, 18 år, som jobbade på krog och äldreboende förra sommaren och som nu hoppas få komma tillbaka till båda arbetsplatserna.

 

Mer läsning

Annons