Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda tider för inhyrda

/
  • Teknikpark.  Här på Sandbacka Park arbetar flera anställda på konsultfirmor som bland andra Sandvik anlitar.

Flera hundra konsulter jobbar i dag mot de stora stålbolagen i regionen. Nu befaras en varselvåg även mot konsultfirmorna när industrin går dåligt. Det är ofta inhyrda som får gå i första hand när företagen drar ned på personal.

Annons

I går kom senaste varslet från Sandvik när 50 anställda får lämna affärsområdet Information Technology. Utöver det gör man sig av med 80 konsulter, de flesta från lokala företag. Fujitsu på Sandbacka Park är ett av dem som drabbas. På teknikparken finns även flera andra som jobbar med uppdrag åt Sandvik och som berörs.

En kartläggning som företagskonsulten Anders Gemfors gjort visar att 300-400 IT-konsulter här i regionen samt 100–150 från andra delar av landet jobbar direkt mot stålindustrin. Då har han tittat på Sandvik Materials Technology, Ovako i Hofors, SSAB i Borlänge, Outokumpu i Avesta, Erasteel i Söderfors och Fagersta Stainless – bolag som samtliga drabbats hårt i den globala krisen.

Utöver IT-konsulterna finns uppskattningsvis 100–150 personer lokalt med olika uppdrag inom automation och ett antal tekniska konsulter som jobbar med design och projektering. Bergslagsregionen, där den tunga industrin har en stor del av näringslivet, är hårt drabbad och det är inte långsökt att en varselvåg snart slår mot konsultfirmorna.

– Generellt sett är det konsulterna som ryker först innan de börjar ta av eget folk, säger Anders Gemfors.

Hans uppfattning är att Stockholmsområdet klarat sig bättre än tillverkningsorterna. Där finns uppdragsgivare även inom andra branscher, till exempel handeln.

En inte helt ovanlig lösning inom konsultbranschen är dock att låta anställda gå ned i tid när uppdragen minskar. Eftersom personalen ofta sitter på unik kompetens vill arbetsgivarna inte förlora dem i första taget.

Mer läsning

Annons