Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästar led av för långa hovar

Inge Johansson i islandshästföreningen Gyda har fått sina 20 hästar omhänder­tagna efter misskötsel. Enligt veterinären har hästarna utsatts för kraftigt och långvarigt lidande.

Annons

På tisdagen gjorde handläggare på djurskyddet på länsstyrelsen ett besök hemma hos Inge Johansson på Hagmursgården i Åshammar. Det var en del i ett pågående projekt för att kolla upp hästhållare.

Inspektörerna reagerade på vad de såg och en veterinär som tillkallades konstaterade att hästarna var misskötta. Framför allt hade hästarna påtagligt förvuxna hovar och flera var magra. Länsstyrelsen bedömde situationen så allvarlig att det var nödvändigt med ett omedelbart omhändertagande av alla 20.

På grund av svårigheter att transportera bort hästarna för uppstallning på annan plats fick det vänta till morgonen dagen efter.

Veterinären bedömde dock tre så dåliga att de avlivades direkt på gården.

Framför allt är problemet att hästarna har för långa hovar. Mot normala cirka 8 centimeter på trampytan hade det nu växt till det dubbla.

– Det är nästan som om hästarna har träskor på sig. Veterinären som var där säger att han aldrig i sitt liv sett något liknande, säger Lars Bondeson, enhetschef på länsstyrelsens djurskyddsenhet, som tog beslutet om omhändertagandet.

Förvuxna hovar innebär att de får svårt att röra på sig och framförallt gör det ont. Veterinären menar att djuren utsatts för kraftigt och långvarit lidande.

– De verkar inte ha fått hovvård på ett år. Det normala är var sjunde eller åttonde vecka, säger Bondeson.

Värst utsatta var fyra hästar som stått inne i flera månader.

De hade dessutom ett tjockt lager gödsel som de stod på i spiltan eftersom det inte mockats.

Länsstyrelsen anmärker också på att några var riktigt magra, hade dålig muskulatur, lösa tänder och blåsljud i hjärtat.

Länsstyrelsen ansåg att det var nödvändigt att omhänderta alla hästar ur djurskyddssynpunkt och gjorde bedömningen att det var utsiktslöst att problemen skulle bli avhjälpta eftersom vanvården pågått under lång tid.

En polisanmälan om djurplågeri är upprättad och länsstyrelsen kommer att pröva ett djurförbud.

Mer läsning

Annons