Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela havet stormar om Sandvikenmuseer

Tonen var irriterad när utredningen om tryckerimuseet Rosenlöf och flottningsmuseet i Gysinge presenterades.

Annons

Alla parter var där och nu väntar de på besked från kommunen. Ska de satsa långsiktigt på museerna – eller kommer de att dö ut?

I mars kommer domen.

– Ni är direkt korkade om ni gör er av med dessa underbara platser! säger utredaren Torsten Nilsson.

Diskussionerna kring Rosenlöfs tryckerimuseum och flottningsmuseet i Gysinge kan liknas vid leken hela havet stormar. Ingen vill bli kvar stående med ansvaret för museerna.

I går presenterade Torsten Nilsson sin utredning om museernas status och framtid. Hans bild är klar – kommunen måste satsa på museerna.

– Det finns två alternativ. Att skita i det och låta det förfalla och strunta i dessa två fantastiska platser. Men då ska fan ta er. Det andra alternativet är att satsa.

Med vid presentationerna fanns, förutom representanter från kommunen, även stiftelserna som driver museerna samt Nordiska museet, som äger samlingen i Gysinge och som hotar att ta tillbaka föremålen om kommunen inte lämnar besked.

– Vi har förhalat, det får jag erkänna. Nu har vi nått vägs ände och måste ta ställning, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström (S).

Han värjer sig mot beskrivningen att kommunen lämnat museerna vind för våg, och att de under de senaste åren tillsammans fått 200 000–500 000 kronor i bidrag.

– Jag vill understryka att det ideella arbetet är grunden för stiftelserna. Med stärkt ideellt arbete är kommunen beredd att hjälpa till, säger han.

Utredaren föreslår att kommunen ska förbinda sig över minst fem år.

– Vi törs inte satsa utan att kommunen lämnar besked. Vi behöver besked omgående, säger Sven Olof Sundqvist, ordförande för flottningsmuseets stiftelse.

Ulf Gillström är diffus med den politiska uppfattningen, med hänvisning till att nämnden ännu inte har tagit beslut. Nordiska museets chef Christina Mattsson pressade honom för att få ett besked om åtminstone hans personliga uppfattning. Nordiska museet överväger att låta Dalarnas museum ta över samlingen i Gysinge om besked inte kan lämnas från kommunens sida. Vad som i så fall händer med båten s/s Laxen vägrar hon att svara på.

Mer läsning

Annons