Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Sandbacka Park blir till salu?

Rättelsen av det felaktiga beslutet om Sandbacka Park blir ett fall för kommunfullmäktige i november.
Beskedet som ges då blir förmodligen att fastigheten ska säljas.
– Det har heller aldrig varit något egenvärde för oss att äga Sandbacka Park, säger kommunalrådet Peter Kärnström.

Annons

Kommunens revisorer ligger nu på och vill ha besked om hur kommunledningen tänker gå tillväga för att rätta till beslutet om Sandbacka Park etapp fem, det beslut som blev överklagat och underkänt av både länsrätt och kammarrätt.

Besked 1 november

I en skrivelse till kommunstyrelsen begär revisorerna besked senast 1 november om åtgärder, konsekvensanalyser och framtida satsningar inom Sandbackaområdet.

Något annat svar än att fastigheten ska säljas är inte att vänta från kommunfullmäktige när ärendet tas upp i november för beslut om rättelse.

– Nej, det lutar åt att det blir försäljning, säger Peter Kärnström.

Frågan behandlades på kommunstyrelsens beredning i går. Kommunjuristen Ulf Back fick då i uppdrag att ta fram ett underlag till kommunstyrelsens möte i slutet av oktober.

Politiskt fanns det en bred majoritet för att Sandbacka ska säljas redan innan Regeringsrätten nekade prövningstillstånd, vilket innebar att länsrättens och kammarrättens domar stod fast. Situationen har därmed inte förändrats på annat sätt än att det nu är extra angeläget att snabbt komma till skott med affären.

– Det har aldrig varit något egenvärde för oss att själva äga Sandbacka Park. Däremot är vi väldigt måna om själva konceptet, säger Peter Kärnström.

Kommundirektör Svante W Nordh har sedan en tid tillbaka kommunledningens uppdrag att leta efter en tänkbar köpare.

Upplägget har tidigare varit att placera fastigheten i ett aktiebolag för att kommunen sedan i steg två ska sälja aktierna i bolaget.

Men det anses inte längre vara den givna lösningen.

– Det har visat sig att det finns två skolor i det fallet. Vissa anser att det är mer fördelaktigt att sälja själva fastigheten direkt. Hur vi ska agera hänger på hur köparen vill ha det.

Samtidigt som Sandviken nu är på väg att göra sig av med Sandbacka, förbereder regeringen en ändring av kommunallagen som innebär att det blir möjligt för kommuner att bygga och äga företagsparker.

– I dagsläget påverkar inte det vårt ställningstagande, säger Peter Kärnström.

Annons