Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemligt program för nationaldagen

Nationaldagsfirandet är en känslig historia i Sandviken. I fjol blev det proteststorm mot de mångkulturella inslagen i firandet.
Därför är programmet för i år än så länge hemligt – förutom två punkter.

Annons

I går presenterades att tenoren och Jäderforssonen Patrik Forsman – som brukar få taket att lyfta och ögon att tåras med sin version av O helga natt på Tuckers lilla kapells julkonsert – kommer att inleda nationaldagsfirandet i Stadsparken med att sjunga Du gamla, du fria.

Ungefär tre timmar senare kommer Nationaldagskören att avsluta med densamma.

Hemlighetsfull

Mer av programmet än så vill kommunens informationschef Odd Westby inte avslöja. Strategin är att släppa en programpunkt i taget för att bygga upp Sandvikenbornas kunskaper om och förväntningar på nationaldagen.

Detta mot bakgrund av vad som hände förra året.

Då väckte nationaldagsfirande i Sandviken häftig debatt med flera tusen personer som via Facebookgrupper och andra forum tog ställning för eller emot de internationella inslagen med bland annat arabisk och kurdisk musik.

Okunskap om firandet

I en enkätundersökning framkom dock att det fanns en utbredd okunskap bland Sandvikenborna om nationaldagsfirandet.

– Många önskade till exempel att nationalsången skulle sjungas och en del tyckte att det var hemskt att man inte fick vifta med flaggor, berättar Westby.

Faktum är att Sandvikens kommun sedan 2005 delat ut sammanlagt 5 000 små svenska flaggor för folk att vifta med i samband med nationaldagsfirandet och dessutom erbjudit ansiktsmålning i blått och gult.

Och av tradition sjungs nationalsången inte bara en, utan två gånger under firandet.

Ville ha svenska sånger

Vidare efterlyste folk mer svenska sånger som till exempel Öppna landskap och Idas sommarvisa och dans av Högbo folkdansgille under firandet.

– Det är en känslig fråga för en kommun att balansera mellan olika intressen och synpunkter. Men flera av de önskemålen som kom in har vi lyssnat på, säger Odd Westby.

Om det blir färre mångkulturella inslag, vill han inte säga.

Mer läsning

Annons