Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstanställda som missade strokesjuk får erinringar

Den strokedrabbade kvinnan fick ligga ensam hela dagen innan hon hittades. Nu får de fyra hemtjänstanställda som struntade i att gå in i hennes lägenhet varsin skriftlig erinran.

Annons

Det var i slutet av juni som händelsen inträffade. En hemtjänstpatrull kom till kvinnans lägenhet på förmiddagen för att hämta en inköpslista. När hon inte öppnade dörren gjorde personalen bedömningen att de kunde komma tillbaka senare.

Nästa patrull på eftermiddagen blev inte heller insläppt. Även den struntade i rutinerna och kontrollerade inte hur kvinnan mådde. Det var först när två hemtjänstanställda gick in med nyckel på kvällen som kvinnan hittades. Hon satt då vid köksbordet, svårt medtagen och knappt kontaktbar. Hon hade troligtvis drabbats av en stroke.

Nu har de fyra anställda som bröt mot rutinerna fått varsin skriftlig erinran. Det ska ses en kraftig markering för att de inte skött sig. Äldreomsorgssamordnaren Maria Lindkvist anser inte att händelsen motiverar ett strängare straff, exempelvis varning eller löneavdrag.

– Det är allvarligt när de får en erinran men vi har inte bedömt det så till den grad att vi behöver göra en disciplinär åtgärd av det, förklarar hon.

Åtgärder har även vidtagits så att samma sak inte ska upprepas. Arbetsgruppen har fått både muntlig och skriftlig information om vad som gäller. En utredning har visat att personalen känner till reglerna men har valt att jobba efter egna, informella rutiner.

Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador.

Mer läsning

Annons