Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten ska organiseras bättre

Två tredjedelar av hemtjänstens tid ska ägnas åt arbete hemma hos de gamla.
Alla ska ha samma förutsättningar. Grupper som har det extra tufft i dag får fler tjänster och de som har det lugnare blir av med resurser.
I februari nästa år omorganiseras hemtjänsten i Sandviken.

Annons

När revisorerna förra året granskade hemtjänsten visade det sig att personalen i snitt ägnade mindre än halva arbetstiden åt arbetet hemma hos omsorgstagarna. Resten av tiden gick åt till transporter, planering och administration.

Skillnaden var stor mellan olika hemtjänstdistrikt. I något fall var den så kallade verkningsgraden läge än 40 procent.

– Det är tradition och inte arbetsmängd som fått styra tilldelningen av pengar, konstaterar socialchefen Karin Jonsson.

Äldreomsorgsförvaltningen har nu presenterat ett förslag som ska ge mer rättvisa, effektivare planering och ökad flexibilitet.

Utgångspunkten är att den effektiva arbetstiden hemma hos de gamla ska vara 62 procent oavsett var omsorgstagarna bor. På sikt är målet 65 procent. Undantag gäller dock för trygghetsboende med många omsorgstagare i samma hus. Där ska verkningsgraden vara 70 procent.

Personalstyrkan omfördelas efter de nya riktlinjerna. Förhållandevis lågbemannade Österfärnebo och Ovansjö-Storvik får fler tjänster. I centrala Sandviken görs dagens fem hemtjänstdistrikt om till fyra nya med bemanning efter arbetsmängd. Fyra anställda frigörs för att arbete med planering i ett nytt datasystem.

– Vissa grupper har haft för mycket att göra. Andra har haft en lägre belastning. Den här förändringen gör att det blir bättre för helheten. Det handlar inte om att spara pengar, säger Karin Jonsson.

Hon lovar att hänsyn ska tas till kontinuiteten för omsorgstagarna när personalen i vissa fall nu placeras om.

– Vi försöker göra det så smidigt som möjligt.

Formellt beslut om omorganisationen tas av äldreomsorgsnämnden i nästa vecka.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons