Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik får 37 000 kronor i stipendium

/
  • Henrik Sundqvist, som gick ut naturvetenskapliga programmet på Bessemergymnasiet i våras, är en av 27 Viktor Magnusson-stipendiater 2009. Stipendiaterna får dela på en miljon kronor. Bilden är tagen under en gymnasiemässa i våras då Henrik Sundqvist ställde ut sitt projektarbete om metallhalten i muskelvävnaden på kräftor.

27 tidigare elever vid Sandvikens gymnasieskola som nu pluggar vidare till civilingenjörer får dela på en miljon kronor i stipendier ur Viktor Magnusson-fonden. Det blir 37 000 kronor var.

– Ett välkommet tillskott till studiemedlet, säger Henrik Sundqvist, som gick ut natur på Bessemer i våras och nu läser molekulär bioteknik på Uppsala universitet.

Annons

Stipendiet delas ut en gång om året till studenter som tagit studenten vid Sandvikens gymnasieskola och sen påbörjat utbildning till civilingenjörer vid teknisk högskola eller universitet.

Henrik Sundqvist blev tipsad av sina lärare på naturprogrammet i våras att söka det. Och i dag är han glad att han följde deras råd.

– Det känns helt underbart, säger han om att helt plötsligt få in 37 000 kronor på bankkontot.

Han har inte bestämt sig än för om han ska använda pengarna för att slippa ta studielån i vår eller om han ska spara dem.

– Men det kan vara bra att ha en buffert. Böckerna i kurslitteraturen är inte de billigaste, säger han.

Henrik Sundqvist har hunnit läsa molekulär bioteknik i Uppsala i snart fyra månader och trivs på programmet.

– Än så länge har det varit ganska basic med mycket matte. Men sen blir det mer om gener. Det blir väldigt intressant, säger han.

Man kan få Viktor Magnusson-stipendiet fyra gånger under sin studietid på universitet. Henrik Sundqvist tänker helt klart söka det igen.

– Absolut. Det gick ju vägen den här gången.

Mats-Olov Henricson, rektor på naturvetenskaps- och teknikprogrammen i Sandviken, tycker att möjligheten att få stipendier kan vara något att tänka på redan när man som nia väljer gymnasieskola.

– Det här är en fantastisk möjlighet för elever med ambitioner inom naturvetenskap och teknik, säger han om Viktor Magnusson-stipendiet.

Stipendiet har funnits sedan 1950-talet och instiftades av Viktor Magnusson, en dåvarande chef på Sandvik. Han skänkte en summa i Sandvikaktier, som inte var så stor då, men som växt allt eftersom aktiekursen stigit.

Summan som delas ut varierar från år till år, likaså antalet sökande. Men i år fick alla 27 som sökte, pengar från fonden.

Annons