Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrgården ska säljas – till rekordpris

/
  • Sandvikens dyraste hus. Ägarna Ragnhild och Sune Bergström har inte längre den ork som krävs för att hinna med det 600 kvadratmeter stora huset med flyglar, uthus och två hektar parkmark.
  • Nytt och fräscht. Herrgården har genomgått en omfattande renovering.

Kungsgårdens herrgård ska säljas. Ägarparet Ragnhild och Sune Bergström har inte längre den ork som krävs för att hinna med den stora 1700-talsfastigheten.

Prislappen är satt till 12 miljoner kronor vilket gör det till det dyraste hus som varit till salu i Sandvikens kommun.

Annons

Det var för fem år sedan som företagarparet Bergström från Stockholm köpte herrgården. Sedan dess har den genomgått en omfattande renovering. Men det 600 kvadratmeter stora huset med flyglar, uthus och två hektar parkmark kräver sitt kontinuerliga underhåll.

– Vi orkar inte med det på oss två. Vi har inte tid att njuta, förklarar Sune Bergström.

– Vi är 70 år och det börjar bli lite mycket. Vi är inte sjuka eller så utan det är orken som tryter, fortsätter han.

Den butik som Ragnhild Bergström drivit i en av längorna har redan stängt. Den stängdes dock innan beslutet om försäljningen hade fattats.

– Den gav för lite i förhållande till den passning som krävdes.

Vinst på 8,2 miljoner

I längorna finns även andra företag som hyr lokaler.

– Hyresgästerna blir kvar, de har sina kontrakt. Det är inget som förändras, säger Sune Bergström.

När paret 2005 köpte Kungsgårdens herrgård av Hushållningssällskapet var priset 3,8 miljoner kronor. Nu är fastigheten ute för 12 miljoner kronor. Enligt Lena Rolander, en av Sandvikens mest erfarna mäklare, gör det huset till det dyraste som varit ute till försäljning i kommunen. Hon tror att det även kan vara det högsta priset för ett hus i Gästrikland. För några år sedan såldes en hästgård i Bro i Storvik för dryga åtta miljoner kronor.

Anrik historia

Hur stort intresset är för herrgården vet inte Sune Bergström. Annonsen kom ut i onsdags hos en mäklarbyrå i Stockholm som specialiserat sig på försäljningen av slott och herrgårdar och där diskretion och konfidentiell behandling nämns som honnörsord.

Kungsgårdens herrgård har en anrik historia och nämns för första gången i en handling 1293. Den har bland annat ägts av släkterna Petré, Uhr och Ulfsparre. Dagens huvudbyggnad uppfördes 1785.

Mer läsning

Annons