Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hinner du göra kudden klar, Christina?

/
  • ÄPPLE. Granatäpplet är en vanligt förekommande symbol för kyrkan, och Marianne Höglund har äpplet med för att avbilda det i mönstret till sin bokdyna som hon väver. När hon förklarar arbetsprocessen från idé till färdig väv förstår man att de inte är säkra på att hinna färdigt till påsk. Otroligt mycket arbete ligger bakom varje föremål.
  • CHANS. Lasse Carleson, Sven Andersson och Maria Edvardsson är tre av Västerbergseleverna som har möjlighet att synas på årets Gästrik Konst. Men korgen kommer inte att vara mer konstnärligt utsmyckad än så här. ”Frun får absolut inte måla på den!”
  • KVARTSFÄRDIG.  Med några veckor kvar till Gästrik Konst i påsk börjar det bli bråttom om kudden ska bli klar för Christina Gustafsson. Hon har gjort färdigt ungefär 25 procent. Mait Ek, som sitter bakom henne, är halvvägs med sin ryggdyna.

Ska kudden hinna bli klar i tid?
Eleverna på Västerbergs Folkhögskola har några veckor på sig för att bli klar i tid inför Gästrik Konst i påsk.

Annons

Nytt för i år på Gästrik Konst är att eleverna på Västerbergs folkhögskola får en chans att visa upp resultatet från kurserna i konsthantverk.

Folkhögskolan slår upp dörrarna för några av de ordinarie konstnärerna på rundan, och samtidigt kan eleverna få möjlighet att dra nytta av de stora skaror konstälskare som årligen besöker Gästrik Konst.

– Helt klart en chans, säger de.

Men också ett litet ”usch” kommer fram – det är ett stort första steg att visa upp sina föremål för främmande ögon.

Marianne Höglund väver en bokdyna tänkt att användas för Bibeln i en kyrka. De har alla fått i uppdrag att skapa föremål för tänkta platser. När hon förklarar arbetsprocessen från idé till färdig väv förstår man att de inte är säkra på att hinna färdigt till påsk. Otroligt mycket arbete ligger bakom varje föremål.

Christina Gustafssons tänkta plats är en hängmatta, som hon håller på med en kudde till.

– Jag har alltid drömt om att ha en hängmatta, så jag får väl börja med kudden, säger hon och skrattar.

Maria Edvardsson har i alla fall färdiga träslevar att visa upp, otroligt intrikata föremål som hon först fick skapa 3D-modeller för, sedan borra och forma med bild- huggarjärn.

– Om jag tar betalt för all tid som jag har lagt ner kostar de 19 800 kronor, säger hon.

Mer läsning

Annons