Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta matsvamp i trädgården

/
  • GOD MATSVAMP. Nejlikbroskskivlingens hattar blir smaskiga om man smörsteker den och har på mackan. Den passar också ypperligt för stuvningar.
  • VAR AKTSAM. Nejlikbroskskivlingen är en god matsvamp som ploppar upp i människors trädgårdar nu. ”Men var försiktig, var säker på att det är just nejlikbroskskivling och inget annat” varnar svampkonsulenten Maria Forsberg.

Nu kommer matsvamparna.
Leta i fula, tråkiga, risiga skogar så kan du stöta på kantarellen om en vecka.
Och hemma i gräsmattan kan du hitta nejlikbroskskivlingen som passar ypperligt i stuvning eller smörstekt på mackan.

Annons

De senaste veckornas värme har gjort svampplockare runt om i Gästrikland oroade.

– Kantarellerna trivs inte när det är så här varmt, de behöver vatten, konstaterar svampkonsulenten Maria Forsberg som kunde andas ut efter spöregnet i helgen.

Regnet hjälper till

Hon tror att de senaste dagarnas regnväder har hjälpt en hel del kantareller på traven och om en vecka ska man kunna hitta skogens guld.

– Ja, nu är de fina, stora kantarellerna som är goda på gång, säger Maria Forsberg.

– Leta i fula skogar, om det ser lite risigt ut finns det oftast kantareller, säger Maria Forsberg och tipsar om att man ofta är ensam i de tråkiga och risiga skogarna.

Helgens nederbörd var välkommen – men absolut inte tillräckligt för att säkra en kantarellfylld höst.

– Hela säsongen är absolut inte räddad av det här regnvädret, blir det torka igen kan det bli ett dåligt kantarellår, konstaterar hon.

Trivs i gräsmattan

För den som inte vill ut i skogen för att hitta god matsvamp kan man prova den egna trädgården och gräsmattan. Där trivs nämligen nejlikbroskskivlingen.

– Den är jättegod att steka på och ha på mackan. Fast bara hatten, foten blir väldigt seg, säger Maria Forsberg och höjer ett varnande finger för den lilla matsvampen som ofta växer i häxringar i trädgårdar.

– Det finns många liknande som man inte ska äta och det gäller att vara väldigt försiktig. Kolla i en svampbok eller gå en svampkurs, det kan vara väldigt farlig att äta fel svamp, säger hon.

Kan förväxlas

Nejlikbroskskivlingen som har ljusa och glesa skivor (på hattens undersida) som inte går riktigt ända fram till foten, kan förväxlas med gifttrattskivlingarna som har tätare skivor som går ända fram till foten. Dessutom är foten på dessa giftsvampar mycket sprödare än på nejlikbroskskivlingen.

Mer läsning

Annons