Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittelön till den som fixar Päivi ett jobb

/
  • ”Om det inte ger något, ja då har jag i alla fall provat. Jag kan inte passivt sitta och vänta, känner att jag måste göra något mer aktivt nu när det vanliga jobbsökandet inte fungerat”, säger Päivi Tång i Sandviken som annonserar efter någon som kan förmedla ett jobb till henne och erbjuder samtidigt denna person första månadslönen.

Efter att ha sökt jobb i ett år gör nu Päivi Tång något drastiskt.

I en annons i Arbetarbladet erbjuder hon en månadslön till den person som kan förmedla ett arbete.

Annons

– Jag vill verkligen jobba med det jag utbildat mig till, säger hon.

Päivi Tång, 42 år från Sandviken, förverkligade en dröm när hon bestämde sig för att utbilda sig till ekonomiassistent. Hon sade upp sig från ett deltidsjobb på en hälsokostbutik och började plugga. Efter tre terminer på Komvux (inklusive en termin extra) var hon klar i december förra året.

Men redan för ett år sedan under pågående utbildning började hon söka utannonserade jobb som ekonomiassistent.

– Jag har sökt minst 50 jobb och endaste en gång blivit kallad på anställningsintervju, berättar hon.

Att det finns jobb att söka är det ingen tvekan om, både i regionen, i Uppsala och Stockholm. Problemet är – tror Päivi – att hon saknar erfarenhet i yrket och hon har inte heller några kontakter i branschen. Dessutom vet hon att det finns jobb som inte annonseras ut.

– Många får jobb på rekommendationer. Att få in en fot på en arbetsplats är det svåra.

Därför är hennes sista utväg att sätta in en annons i tidningen där hon visar upp sig och samtidigt lovar att betala hittelön som är den första månadslönen till den person som kan förmedla ett arbete, provanställning eller vikariat och på heltid.

– Jag hoppas att pengarna kan vara en morot och självklart är det mycket pengar för mig, men jämfört med att gå arbetslös under lång tid är det ett lågt pris för mig att betala, menar hon.

Det här försöket är en ren chansning. Annonsen kan lika gärna sluta med att hon inte får ett enda napp.

– Om det inte ger något, ja då har jag i alla fall provat. Jag kan inte passivt sitta och vänta, känner att jag måste göra något mer aktivt nu när det vanliga jobbsökandet inte fungerat.

Mer läsning

Annons