Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga kostnader tvingar fram smalare gymnasieutbud

I mars nästa år tas ett beslut om den framtida inriktningen för Sandvikens gymnasieskola. Det kan innebära färre program och sämre valmöjligheter.

– Det kostar att upprätthålla bredden, konstaterar gymnasiechefen Magnus Höijer.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går har revisorerna gjort en granskning som visar att Sandvikens kommun satsar ovanligt mycket pengar på gymnasieutbildningen men ändå har ett betygssnitt som ligger under riksgenomsnittet.

Jämfört med andra kommuner har Sandviken en överkostnad för gymnasiet på cirka 15 miljoner kronor. Överkostnaden har under de senaste åren stigit medan betygsnivån legat kvar på en relativt låg nivå.

Enligt revisorerna har Sandvikens gymnasieskola en dålig framförhållning. När elevantalet minskar tar det därför lång tid innan personalkostnaderna sjunker i motsvarande omfattning.

– Det här är två saker som inte går i takt. Eleverna väljer snabbare än vi hinner parera med personalstyrkans storlek. Det är först vid terminsstarten som vi vet hur många elever vi får, säger Magnus Höijer.

Han är annars inte förvånad över uppgifterna som kommer fram i revisionsrapporten.

– Det som står där är i linje med det jag observerat under mina tre månader som gymnasiechef, säger han.

Vid kunskapsnämndens möte i december väntas Magnus Höijer få uppdraget att ta fram ett underlag för beslut om viken inriktning Sandvikens gymnasieskola ska ha i framtiden. Ett politiskt beslut om vad man vill med gymnasiet kan det bli i mars. En av de frågor som politikerna ska ta ställning till är om Sandviken kan fortsätta ha en så bred gymnasieskola som i dag. Något som enligt revisorerna är en av orsakerna till de höga kostnaderna.

– Vi kan behöva bli smalare i utbudet. Men jag vill inte föregå den diskussionen, säger Magnus Höijer.

Revisorernas konstaterande av att Sandvikens gymnasieskola levererar elever med dåliga betyg i förhållande till satsade pengar kommenterar han:

– Sambandet mellan resurser och resultat är rent allmänt väldigt svagt. Det finns ingen tydlig koppling mellan kostnader och betyg.

Annons