Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbo Bruk kan få egen elproduktion

Egen elproduktion är en av de åtgärder som diskuteras när Högbo Bruk AB nu går på fortsatt kostnadsjakt. Det gamla vattenkraftverket inom bruksområdet togs ur drift för många år sedan.

Men nu överväger företagsledningen att ta reda på vad det skulle kosta att sätta igång kraftverket igen.

Annons

Kommunägda Högbo Bruk är ekonomiskt hårt pressat.

Företaget fick för några månader sedan en förlusttäckningsgaranti på 3 miljoner kronor av kommunkoncernen för att klara den akuta krisen.

Även inför 2010 är budgetläget mycket besvärligt. En översyn pågår just nu av alla kostnader och tänkbara intäktsökningar.

Gammalt kraftverk

I det sammanhanget har företagsledningen börjat titta på möjligheten att återuppta driften i det gamla vattenkraftverket i ån som rinner genom bruksområdet.

– Verket togs ur drift för många år sedan på grund av att det då var gammalt och slitet. Men det kanske kan vara värt att göra en förstudie och titta på vilka investeringar som krävs för att sätta igång det igen, säger vd:n Hans-Peter Eriksson.

Högbo Bruk AB förbrukar i år el för cirka 2 miljoner.

Det elslukande konstfrusna betalskidspåret har på grund av den milda förvintern varit igång extra länge.

Hög förbrukning

Hög elförbrukning har också elljusspåren, hotellet och de övriga anläggningarna inom området.

Visar det sig ekonomiskt lönsamt att sätta igång vattenkraftverket är alternativen att antingen sälja el på öppna marknaden eller producera bara för det egna området.

Annons