Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbo Bruks styrelse behöver inte avgå efter räknemissen

Krav på styrelseordförandes och vd:s avgång restes när kommunfullmäktige i går behandlade Högbo Bruks årsredovisning. Men en klar majoritet tyckte det räckte med en missnöjesmarkering. – De ansvariga har kommit för lätt undan, sade oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk, m, efteråt.

Annons

Moderaterna och kristdemokraterna var inte beredda att ge styrelsen för Högbo Bruk AB ansvarsfrihet efter det ekonomiska fiaskot med det konstfrusna skidspåret som kom att kosta 21 miljoner i stället för budgeterade 13 miljoner.

De båda partierna krävde också att styrelseordföranden och vd:n skulle ta sitt ansvar och avgå.

Efteråt sade Riiitta-Liisa Björk att hon upplevt ett ovanligt starkt tryck från allmänheten i den här frågan.

– Det har blivit ett starkt fokus på ansvarsfrågan. Folk har legat på och begärt besked om vad man i ledande befattningar inom Sandvikens kommun kan göra med bibehållet förtroende.

– Medborgarna kräver att jag ska ta mitt ansvar som politiker. För att jag ska kunna göra det krävs det att jag kan lita på ordföranden, chefer och förvaltningar. I det här fallet har bristerna varit för stora. Så här kan man inte göra med andras pengar. Därför ville jag vara tydlig.

Men m och kd blev ensamma om att gå på den hårda linjen. Övriga partier anslöt sig till SSAB:s, kommunkoncernens moderbolags, missnöjesyttring.

– Misstaget som gjorts är inte så grovt att styrelsen inte bör beviljas ansvarsfrihet. Ett skäl för det är att nuvarande styrelsen inte blev verksam förrän i juni förra året och kom då devis till dukat bord, sade Joe Eriksson Gladh, no.

Han anslöt sig till SSAB:s linje även i vd-frågan.

– Om vd:n inte varit på väg att gå i pension hade han inte fått förnyat förtroende.

Kommunalrådet Peter Kärnström, s, hänvisade även han till SSAB:s hantering och tyckte att nekad ansvarsfrihet var att gå för långt.

Helena Sjöberg, fp, noterade att Högbo Bruk ändå redovisar ett positivt resultat för 2007 och gick på samma linje.

Karin Nilsson, v, tyckte att det är viktigt att som förtroendevald få korrekt information och ifrågasatte om det överhuvud taget hade blivit något konstfruset skidspår om beslutsfattarna fått rätt underlag från början.

– Jag är beredd att godkänna ansvarsfrihet. Men det är allvarligt när beslut fattas på grunder som sedan inte visar sig stämma, sade hon.

Mer läsning

Annons