Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbo i spetsen för prissänkning

/
  • Tomas Lindqvist hoppas på fler kunder när Högbo Brukshotell nu går i spetsen för de restauranger som skyndar sig att anpassa priserna till den sänkta restaurangmomsen.

Högbo Brukshotell tillhör de företag som skyndar sig att sänka matpriserna nu när restaurangmomsen halverats. – Det är en absolut självklarhet att göra det, säger hotelldirektören Tomas Lindqvist.

Annons

Vid årsskiftet sänktes restaurangmomsen från 25 till 12 procent. Avsikten med sänkningen är att få till lägre priser och fler jobb inom restaurangbranschen.

Effekten har hittills varit ganska dålig. Bara en fjärdedel av krogarna har bestämt sig för att sänka priserna eller anställa mer personal. Resten avvaktar eller utnyttjar momssänkningen till att höja den egna lönsamheten. Det visar undersökningar som gjorts.

I Sandviken är Högbo Brukshotell bland de första som nu går ut och deklarerar att priserna för maten sänks i nivå med momsjusteringen. Alltså med 13 procentenheter med vissa avrundningar.

– Vi i branschen har länge tjatat om momsen. Därför måste en sådan här förändring också leda till en mildare prissättning. Det känns som en självklarhet, säger Tomas Lindqvist.

Ett exempel är att priset på brukshotellets fyrarättersmeny nu sjunker från 630 till 565 kronor. Momssänkningen påverkar även paketpriser där måltider ingår tillsammans med logi. För enbart boende och alkohol sker dock inga prisförändringar.

– Vi hoppas det här ska leda till att vi får fler kunder, säger Tomas Lindqvist.

Mer läsning

Annons