Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt pris för att avskaffa påstådd kommunarrest

Priset för att återinföra den så kallade tremilsgränsen inom färdtjänsten blir upp till 800 000 kronor. Det visar den utredning som arbetsmarknads- och trafiknämnden låtit göra. Politikerna i nämnden väljer själva att inte ta ställning.

Annons

Uppdraget från kommunfullmäktige till nämnden med det långa namnet var tydligt: Utred färdtjänstreglerna och se till att det åter blir tillåtet att åka upp till tre mil utanför kommungränsen för vanlig färdtjänsttaxa.

Inte så enkelt

Men riktigt så enkelt är det inte, enligt den utredning som nu är klar och utmynnat i tre olika alternativ som fullmäktige får välja mellan.

Med en återgång till tremilsresor för exempelvis Sandvikenbor som vill hälsa på bekanta på Gävle sjukhus ökar kostnaden med 300 000–400 000 kronor. I utredningen varnas det för att det kan påverka egenavgifterna och drabba resenärer som främst resor inom den egna kommunen.

Vid en total återgång till det regelverk som gällde före omläggningen 30 april 2010 med dåvarande taxor kan kostnadsökningen bli 600 000–800 000 kronor.

Inget stort missnöje

Enligt de kundundersökningar som gjorts finns det i dag inget större missnöje med det nuvarande länsgemensamma regelverket. Ett regelverk som bland annat innebär att den som passerar en kommungräns får ta den något dyrare riksfärdtjänsten men att det i gengäld är möjligt att åka vanlig färdtjänst inom en annan kommun än den egna.

”Farhågorna om att färdtjänstkunderna skulle tvingas in i något som kallats kommunarrest verkar ha motbevisats”, skriver utredarna.

Skickade vidare

Politikerna i arbetsmarknads- och trafiknämnden valde på tisdagen att skicka utredningen vidare till fullmäktige utan att själva ta ställning till något av de tre alternativen.

– En komplex fråga. Vårt uppdrag var att utreda, inte att fatta beslut, säger ordföranden Jimmy Rödlund (S).

Mer läsning

Annons