Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blir ny kommundirektör

/
  • Ann-Katrin Sundelius blir Sandvikens nya kommundirektör. I intervjuerna har det sagt klick i kontakterna mellan henne och partiföreträdarna i Sandviken.
  • Per-Johan Emtell, Peter Kärnström och Monica Jacobsson framställde det som ett enkelt och självklart val när de i går berättade att rekryteringsgruppen bestämt sig för att föreslå Ann-Katrin Sundelius till ny kommundirektör.

Hon flyttade från Sandviken 1975 för att utbilda sig till bibliotekarie. I höst återvänder hon som ny kommundirektör.
– Till en bättre kommun än jag lämnade. Under de här åren har det hänt väldigt mycket positivt i Sandviken, säger Ann-Katrin Sundelius.

Annons

Formellt utses hon 23 juni. Men alla partier och fackliga organisationer är redan överens om vem de vill ha.
Ann-Katrin Sundelius befann sig själv på tjänsteresa i Bryssel och kunde därför inte vara med i Stadshuset när hon på måndagseftermiddagen presenterades som Sandvikens nya kommundirektör.
– Det känns jättebra. Jag känner mycket för Sandviken som ort och upplever att det hänt mycket positivt sedan jag flyttade därifrån 1975. Men sakta i backarna. Först ska jag utses, sade hon på telefon till Arbetarbladet strax efter politikerinformation och presskonferens.

Beslutet i kommunstyrelsen 23 juni blir dock bara en formalitet. Ann-Katrin Sundelius var de fackliga organisationernas förstaval och hon får också uppbackning av samtliga partier efter en lång process med två rekryteringsföretag anlitade i arbetet med kravprofil, urval, intervjuer och tester.
– En lagledare med ett modernt och medvetet ledarskap, säger kommunalrådet Monica Jacobsson (S).
– En person som är inspirerande och fantastiskt duktig på att kommunicera, säger

Per-Johan Emtell (MP), oppositionens representant i rekryteringsgruppen.
30 år i Hedemora kommun
Ann-Katrin Sundelius jobbade i hela 30 år i Hedemora kommun varav nio år som kommunchef innan hon gick vidare till sin nuvarande tjänst som vd för regionala utvecklingsbolaget Samarkand.
– I det läge som Sverige nu befinner sig i ville vi ha en person som varit med tidigare och som vet vad det handlar om. Vi kan inte unna oss lyxen att låta den vi anställer växa in i rollen. Det får inte bli något tempotapp, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S).Könet hade ingen betydelse när kommunledningen gjorde sitt val.
– Vi gick bara på kompetens, säger Monica Jacobsson.
1 oktober tillträder Ann-Katrin Sundelius som historiens andra kommundirektör i Sandviken efter trotjänaren Svante W Nordh.
– Jag tror på lagarbete och ett ledarskap där man lyfter fram sina medarbetare, tar tillvara allas idéer och ger folk förtroende, säger hon.


– Det går alltid upp och ned så det är inga problem. Jag har en stark framtidstro och ser fram emot utmaningen.

Och efter 34 år ser du fram emot att få flytta tillbaka till Sandviken?
– Nej, så länge sedan var det väl ändå inte. Jo, det stämmer ju faktiskt. Oj vad tiden går fort.

Annons