Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon nekas hjälp med sin överskottshud

/
  • Tung hud. Kilona har försvunnit men huden hänger kvar i stora påsar. Nu när Therese Kjellberg behöver en hängbuksoperation är sjukvårdens tidigare löften om hjälp inte längre mycket värda.
  • Har gått ned över 100 kilo. Therese Kjellbergs gamla byxor visar hur stor hon var före operationen. Nu har hon gått ned mer i vikt än någon hade vågat hoppas – 105 kilo. Men landstinget kräver att hon ska gå ned 22 kilo till för att få hjälp med hängbuksoperation. Detta trots att den läkare som opererat henne säger att det är helt omöjligt.

Therese Kjellberg har gått ned över 100 kilo i vikt. Den övervikt hon nu bär på består till största del av överskottshud. Men landstinget vägrar att hjälpa henne ta bort den – om hon inte först går ned ännu mer i vikt.

– Det är ett moment 22.

Annons

Therese Kjellberg ångrar absolut inte att hon för drygt två år sedan genomgick en överviktsoperation. Tvärtom. Då vägde hon hela 208 kilo och operationen har räddat hennes liv.

– Det är det bästa jag har gjort. Annars hade jag dött.

I dag har hon gått ned 105 kilo och kan leva ett aktivt liv med sin man och tre barn. Hon går på gym flera gånger i veckan, hon cyklar och simmar.

Men hon måste fortfarande gömma sig under stora bylsiga kläder. Hon har smala ben, smalt ansikte och smala underarmar – men på kroppen hänger hennes stora hudkostym fortfarande kvar.

– Det ser verkligen inte klokt ut. När jag går och simmar och ska byta om får jag gömma mig för att folk inte ska bli äcklade, rädda och svimma.

Känner sig lurad

Överskottshuden ställer också till mycket besvär. Den är tung och otymplig, hon drabbas av skavsår och svampinfektioner och har svårt att sova eftersom huden korvar sig och stramar åt.

– Jag tänker på det hela tiden. Det är jättejobbigt. Psykiskt bryter det ned mig – jag skäms mer över hur jag ser ut nu än när jag var smällfet.

Och hon känner sig lurad av landstinget.

Före operationen lovade läkaren på Gävle sjukhus att ”Resten tar vi hand om sedan”. Men när Therese bad om hjälp med att operera bort de stora hudpåsarna på magen fick hon nobben.

– Resten finns inte. Det känns som att de bara gör halva jobbet.

Hennes familjeläkare har skickat fyra remisser till Gävle sjukhus men hon har fått avslag på alla. Orsak: Hon väger för mycket.

Får inte ens träffa en läkare

För att få en så kallad hängbuksoperation har landstinget i Gävleborg beslutat att man inte får ha ett BMI, kroppsmasseindex, på mer än 30. Therese har redan gått ned från ett BMI på 78 till 38 men för att klara 30-gränsen måste hon gå ned ytterligare 22 kilo i vikt.

– Det är omöjligt, jag förstår inte var jag ska ta det ifrån. Jag har redan gått ned mer än läkarna trodde var möjligt. Det som fortfarande är kvar och väger är påsarna som behöver opereras bort.

Andra landsting gör individuella bedömningar men Therese får inte ens komma till sjukhuset för att träffa en läkare som tittar på henne. Här går man strikt efter BMI-gränserna.

Vill ha ett värdigt liv

Att landstinget hela tiden gör allt fler och fler översviktsoperationer samtidigt som man inte är beredd att ta hand om konsekvenserna gör henne upprörd. Hon tycker att de människor som opereras lämnas i sticket.

– Det är inte över bara för att den första operationen är gjord. Det är bara början.

Hon tror också att den njugga inställningen till hängbuksoperationer hänger ihop med den allmänna synen på övervikt.

– Är man fet och ful får man skylla sig själv. Men det här handlar inte om att jag vill bli snygg – jag vill bara kunna få leva ett värdigt liv.

Mer läsning

Annons