Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopplös jobbjakt för Anne och Emmy

/
 • Tröttnat. Anne Wikstrand och Emmy Gunnarsson söker jobb nästan varje dag. Men arbetsmarknaden är tuff och             ingen av dem har fått napp, trots att lärarna sa att de var garanterade jobb efter att ha gått omvårdnadsprogrammet på gymnasiet.

De söker jobb varje dag – men får aldrig något napp. För Anne Wikstrand, 20 år, och Emmy Gunnarsson, 19 år, känns jobbjakten hopplös.
– Det är frustrerande att gå hemma och må dåligt, men omöjligt att få jobb, säger Emmy.

Annons

En söker privat och en är inskriven på arbetsförmedlingen. Men varken för Anne Wikstrand, 20, eller Emmy Gunnarsson, 19, har arbetssökandet gett resultat. Nästan varje dag sitter de framför datorn och söker jobb, men ännu har de inte fått napp.
Båda gick ut omvårdnadsprogrammet i somras och har fina meritlistor med flera olika arbeten.
– Jag har jobbat varje lov och jobbat extra för att verkligen få ett jobb efter gymnasiet. Men det verkar omöjligt, säger Anne som både ringer, besöker och skriver till potentiella arbetsgivare.


Garanterades jobb
Hon söker jobb i Gävle och Sandviken, allt ifrån vård- och försäljningsjobb till arbeten på bemanningsföretag och industrier. Emmy har sökt vårdjobb i Sandviken och jobb som personlig assistent i Gävle.
– När vi började gymnasiet sa de hela tiden att vi var garanterade jobb när vi gått ut. Men jag kunde lika gärna ha struntat i gymnasiet, jag får ju inget jobb ändå, säger Emmy som drömmer om ett arbete som personlig assistent åt ett barn.


Hopplös situation
Att ständigt leta jobb och bli ratad sätter sina spår. Båda ungdomarna har ont om pengar och är inte berättigade till några bidrag. Anne lever på sparade pengar sedan sommarjobbet och Emmy på sin pojkvän. De upplever en hopplöshet och för Anne har det inneburit att hon nu är sjukskriven på grund av depression.
– Jag har haft depressioner förut, men det har kommit igen nu när det är jobbigt, säger hon.
Även Emmy håller på att knäckas av situationen.
– Det är frustrerande att gå hemma och må dåligt, snart struntar jag i att söka jobb, säger hon.
Båda två upplever att de inte har råd att vara kräsna i jobbjakten – vad som helst duger. Och de är inte ensamma i situationen, få av deras gamla klasskamrater har jobb i dag.
– Det är klart man börjar ge upp, suckar Anne och Emmy.

Mer läsning

Annons